Izvor:
04.05.2016 u 17:42
0

ZANIMLJIVOSTI O KOŠULJAMA: Ove ČINJENICE SIGURNO niste znali

Košulja je odevni predmet koji se nosi u svakoj prilici i u svakom godišnjem dobu. Ovo su neke zanimljive činjenice koje sigurno niste znali.

Košulje su prvobitno nošene kao donji veš i sve do kraja 19. veka smatralo se nepristojnim ako neko nosi samo košulju bez ičega preko nje.

Manžetne su se pojavile u 19. veku, a do tada su se nosile košulje uštirkanih okovratnika i rukava. Pošto su one bile poprilično krute, proizvođači su smatrali praktičnijim ako stave "zatvarač" na rukavu koji bi olakšao oblačenje. Rešenje koje su pronašli danas je glavni detalj muške mode.

Dugmad kod muških košulja su sa desne strane jer je većina ljudi desnoruka pa je to prilagođeno radi lakšeg zakopčavanja. Međutim kod ženskih košulja ona su sa leve strane jer su ranije gospe imale sluškinje koje su im pomagale pri oblačenju pa je to bilo prilagođeno njima. U isto vreme, noseći košulje, gospe su stavljale do znanja da mogu sebi da priušte da ih neko drugi oblači, pa je tako do danas ostalo da dugmad ženskih košulja stoje sa leve strane.

Kada je reč o dugmadima na ivicama rukava i za to postoji praktično objašnjenje. Naime Napoleo Bonaparte je naredio da se vojnicima u njegovim trupama na rukave košulja našije dugmad da bi ih sprečila da o rukave brišu nos.

Happytv.rs
Foto: Pixabay

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter