Izvor:
03.04.2018 u 13:17
0

KULTURNI CENTAR EVROPE: U Amsterdamu mnogo toga možete za pet evra!

Iako poznat kao grad greha, glavni grad Holandije je i pravi kulturni centar Evrope.

Mnogima su prve asocijacije na Amsterdam neometano korišćenje marihuane i legalna prostitucija, ali ovaj grad je zapravo veliki kulturni centar, koji ima više kanala nego Venecija.

Najbolje prevozno sredstvo je bicikl, a ulaznice u muzeje nisu jeftine i koštaju od 10 do 17 evra.

Ljubitelji muzeja obično uzmu kartu za neograničen broj ulazaka, koja košta 60 evra. Međutim, postoje i muzeji u kojima ulaz košta pet evra.

Tako ulaz u Muzej kućica na vodi košta četiri i po evra, a u Muzej fluorescentne umetnosti – pet evra. Na Trgu Dam, u 10 časova počinje besplatan tura sa vodičima “Sanderman”.

Obavezno treba prošetati i plutajućom cvetnom pijacom na kanalu Singel, a ova atrakcija je besplatna. Na ovom kanalu je i brod mačaka na kojem žive napušteni krzneni ljubimci, a ulaz je takođe besplatan. I ulazak u Begijnhof, najstariju kuću iz 1475. godine je besplatan.

Kraljev rođendan je 27. aprila, a “ulaznica” na žurku je narandžasta majica. Kvart crvenih fenjera je velika atrakcija, a ulaz u Muzej seksa je četiri evra. Šetnja kvartom je besplatna, a može se ići i uz pratnju vodiča Martine i Luize, bivših prodavačica ljubavi.

Bicikl možete da iznajmiti, ali je pametnije otvoriti četvore oči i kada je biciklisti zadnji deo obojen u žuto. To znači da vozi ljude besplatno po gradu, pa treba samo viknuti “Backi”!

Iako se grad lako prepešači, noge se brzo umore, pa je zanimljivo osmisliti “arhitektonsku turu” tramvajem. Karta (koja traje sat vremena i važi za metro) košta tri evra. Tramvajima 7 i 14 može da se vidi Flevopark, a vozom otputuje do Zandijk Zanse Šansa i vide vetrenjače.

Postoji i vožnja istorijskim tramvajem (nedeljom) koji pola sata vozi kroz istorijski deo, a polazi iz Muzeja i karta košta tri evra.

Blizu Rijksmuzeja u srcu grada nalazi se art-deko zatvoreni bazen Cuiderbad, a ulaznica za kupanje u ovom neverovatnom ambijentu je 3.70 evra.

U Amsterdamu može povoljno da se jede, ali mora da se poštuje vreme obroka. Recimo, od 9.00 do 10.00 ujutru u holandskom lancu “Hema” (blizu Trga Dam) za dva evra može da se doručkuje: baget sa omletom, kroasan sa džemom i kafa!

Nekoliko kafića nudi jeftino piće i fantastičan pogled, a takvi su “Kafe Blu” na vrhu Kalvatoren šoping centra, “La Plas” u OBA biblioteci ili “Ruftop” na vrhu naučnog centra Nemo.

Na ulici (pogotovo Albert Kujp pijaci) mogu da se kupe jeftine haringe koje su autentično holandsko jelo, a ukoliko je dan sunčan i topao, sa hranom iz supermarketa “Albert Hein” može da se ruča za manje od pet evra u parku.

Za poslovanje “kofišopova” u Amsterdamu postoji neka vrsta prećutnog odobravanja. Ipak, trebalo bi da razlikujete običan kafić od “kofišopa” u Amsterdamu, koji ima dozvolu za prodavnje lakih droga, kafe i bezalkoholnih pića, ali ne i alkohola. Obično je na izlozima zalepljen zeleno-beli papir, kao metod raspoznavanja “kofišopova” od kafića.

Alo.rs
Foto: Instagram

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter