Izvor:
18.01.2018 u 23:11
0

DAVNO IZGUBLJENA CIVILIZACIJA: Otkriveni podvodni tuneli koji razotkrivaju misteriju Maja! (VIDEO)

Tim ronilaca pronašao je u oblasti istočnog Meksika podvodnu pećinu, dugu 347 metara. Veruje se da je reč o najdužoj potopljenoj pećini na svetu.

Pećina je pronađena u okviru projekta "Gran Acuifero Maya", posvećenog istraživanju lavirinta podvodnih kanala na poluostrvu Jukatan.

Naučnici su u blizini odmarališta u Tulumu otkrili da je pećinski sistem Sak Aktun, čija dužina iznosi 263 kilometra, bio povezan sa sistemom Dos ohos, dugačkim 83 kilometra. S vremenom je Dos ohos postao deo Sak Aktuna.

Giljermo de Anda, podvodni arheolog i direktor projekta, smatra da bi ovo otkriće moglo da pruži novi uvid u razvoj civilizacije Maja pre dolaska španskih konkistadora.

De Anda i njegov tim prethodno su otkrili tajni prolaz ispod 1.000 godina stare majanske piramide Kulkulkan u arheološkom nalazištu Čičen Ica.

Stručnjaci smatraju da bi tunel putem podzemnih voda mogao da vodi ka prirodnoj rupi, zvanoj senota.

Pojedine senote imale su vrlo značajnu ulogu u religijskom životu Maja. Smatra se da su služile žrtvovanju ljudi, s obzirom na to da su tokom prethodnih istraživanja u njima pronađene ljudske kosti.

B92.net
Foto: Arhiva/Youtube

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter