Izvor:
24.05.2016 u 00:46
0

OVO SIGURNO NISTE ZNALI: Otkrijte zanimljive činjenice o čuvenim turističkim destinacijama

Iako milioni turista posećuju ova mesta, mnoga od njih i dalje kriju tajne koje nisu poznate ni najvećim kvizomanima a kamoli običnim putnicima.

Sajt Lonely Planet sastavio je spisak deset neobičnih činjenica o turističkim destinacijama iz celog sveta.

Mont Everest

Na oko 8.850 metara nadmorske visine, snežni vrh između Nepala i Tibeta najviša je tačka na Zemlji. Da li ste znali da vrh na mestu spajanja dve velike tektonske ploče još uvek raste otprilike četiri milimetra godišnje.

Grad Meksiko (Ciudad de Mexico)

Grad Meksiko (glavni grad Sjedinjenih Meksičkih Država) svake godine prosečno potone za 10 centimetara, što je čak 10 puta brže od Venecije. Razlog propadanja je što je megalopolis sagrađen na mekom tlu ispod kojeg su eksploatisane podzemne zalihe vode. Tu zabrinjavajuću činjenicu dokazuju i mnoge klimave zgrade i napuknuti pločnici po celom gradu ali i podatak da je čuvenom spomeniku ,,Anđeo nezavisnosti'' bilo potrebno dodati 23 nove stepenice.

Vatikan

Najmanja nezavisna država na svetu čvrsto se drži svoje tradicije. Tako, na primer, pripadnici Švajcarske garde, koja se brine za bezbednost pape, i dalje nose uniforme koje je osmislio renesansni slikara Rafaelo. Vatikan koji ima 800 stanovnika, od kojih 450 ima državljanstvo, poseduje sve oznake države – zastavu, himnu, poštu, registarske tablice. Moneta im je evro.

Londonski metro

Da li znate da je londonski metro prva podzemna železnica na svetu? Početna deonica od šest kilometara je otvorena davne 1863. između Pedingtona i Faringtona. Tu liniju danas možete proći vozeći se od Sirkl Lajna do Kovent Gardena, kao i u londonskom saobraćajnom muzeju, gde se čuva originalni voz Metropoliten broj 23. Druga podzemna železnica na svetu izgrađena je 1896. u Budimpešti, a četiri godine kasnije dobio ju je i Pariz.

Planina Tejbl

Ime planine koja je zaštitni znak Kejptauna u Južnoafričkoj Republici u prevodu znači ,,sto'' pa nije slučajno da oblake koje vetar često donese na njen vrh od 1.087 metara, nazivaju stolnjakom. Planina je inače deo Nacionalnog parka, a s njenih padina se pruža nezaboravan pogled na Kejptaun i okean na krajnjem jugu Afrike. Do vrha vodi žičara, a tokom šetnji možete naići i na posebnu vrstu malih antilopa.

Kineski zid

Malo je onih koji ne znaju da je Kineski zid najveća vojna građevina na svetu i jedino delo ljudskih ruku koje je vidljivo iz svemira. Manje je poznato da je od nekadašnjih 7. 300 kilometara te građevine, danas očuvano 2 000 kilometara. Reke turista koji hrle na delove zida nedaleko od Pekinga, uglavnom ne znaju da je današnji oblik dobio obnovom u vreme dinastije Ming (od 14. do 17. veka), iako su prvi delovi počeli da se grade još u sedmom veku pre nove ere.

Venecijanske gondole

Gondolama u Veneciji turisti teško mogu da odole ,ali retko ko, dok klizi tajanstvenim kanalima, razmišlja o tome kako su čamci napravljeni. Svaka gondola je sastavljena od 280 komada izgrađenih od osam različitih vrsta drveta. Leva strana je od desne veća za 24 centimetra, dok vitki luk omogućava veće manevarske sposobnosti. Zanimljivo je i da delovi gondole predstavljaju razne delove Venecije, prednji šest gradskih zona, zadnji ostrvo Đudeka, bočni most predstavlja Rialto.

El Puebla de Nuestra Senjora la Reina de Los Anđeles

Možda vam se na prvi pogled čini nepoznatim ali to je ustvari pun naziv Los Anđelesa. Na istoriju ,,Grada Naše Bogorodice Kraljice Anđele'' nastalog 1781. danas podseća El Pueblo, nekadašnje gradsko jezgro pretvoreno u skup muzeja koji prikazuju Los Anđeles s početka 19. veka. Da puno ime grada nije zaboravljeno ni u 21. veku pokazuje i katedrala Naše Bogorodice od Anđela koaj ima čak 14 spratova.

Nuesta Senjora Santa Maria del Buen Aire

Iza još jednog dužeg imena koji u prevodu znači ,, Naša Bogorodica Sveta Marija od Dobrog Vazduha'', krije se argentinska metropola Buenos Aires. Zavodljiv grad kolonijalnih avenija, kosmopolitskih kafića i dobrih mesta za noćni prevod je i svetska prestonica tanga. On pulsira kroz plesne dvorane, parkove i trgove pa se jedino morate potrudite da nađete partnera za ples. Od gospode se očekuje da privuku dame dugim pogledom i blagim naklonom, dok dame treba da sede ispruženih nogu dok sede da bi se potencijalni partner sapleo o njene noge.

HappyTv.rs
Foto: Pixabay

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter