Izvor:
21.05.2016 u 17:21
0

VATRENA VRATA PAKLA: Ko OVO ne bi želeo da vidi! (VIDEO)

Na prvi pogled, ova turistička atrakcija deluje kao neka dramatična scena iz naučnofantastične fikcije, ali velika vatrena rupa u srcu Karakumske pustinje u Turkmenistanu nije posledica obračuna sa vanzemaljcima.

Ovaj krater, poznat i kao "Vrata pakla", stvorili su geolozi još pre više od 40 godina i plamen u njemu gori od tada. Oni su se 1971. godine zabrinuli da bi to nalazište prirodnog gasa moglo da ima loš efekat na obližnje gradove, pa su zapalili krater kako bi sprečili širenje smrtonosnog metana.

Krater je širok 70, a dubok 30 metara i njegov zlatni plamen olako osvetli i nebo iznad pustinje. Vatra se može videti i iz obližnjeg sela Derveze.

Vrata pakla nalaze se 260km od Ašhabada, prestonice Turkmenistana i popularna su turistička lokacija. Kamperi najviše vole ovo mesto jer su noći pored užarenog kratera očekivano tople.

HappyTv.rs
Foto: Twitter/ScienceAlert

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter