Izvor:
07.11.2019 u 08:27
0

RAJSKO I NESTVARNO MESTO: Mon Sen Mišel je inspiracija za mnoge! (FOTO)

Na samo nekoliko sati vožnje od Pariza ušetaćete u magični svet prelepih pejzaža, prirode i zanimljive istorije.

Mon Sen Mišel je ostrvo, zamak i opatija u jednom. Manastir površine 55.000 metara kvadratnih učinio je ovo mesto svetski poznatom destinacijom koja se nalazi pod zaštitom Uneska zbog kulturnog, istorijskog, arhitektonskog značaja i prirodne lepote.

Neobično ostrvo pripada Francuzima, a nalazi se u kanalu Lamanš u blizini grada Avranš u Normandiji. U blizini se nalazi i granica Bretanje, a upravo su ti napadi iz susedstva nanosili najviše štete Mon Sen Mišelu u borbi za prevlast tokom vekova.

Mesto je poznato, osim po lepoti, i po primetnoj razlici između plime i oseke, pa se može dogoditi da na ostrvo dođete dok je okruženo vodom, a da se sa njega vraćate kada se okolo nalazi samo mokar pesak.

Francuzi su veoma ponosni na Mon Sen Mišel jer je uspeo da odoli vremenu još od 708. godine, ali i Englezima koji su za vreme ratova, doduše, uspevali da veoma oštete zidine.

Iako je naselje izgrađeno 708. godine, poznati manastir je nastao pet vekova kasnije. A još mnogo vremena je prošlo kada je napravljen nasip koji je omogućio i dolazak kopnenim putem. To je učinjeno jer je Mon Sen Mišel postalo važno mesto za hodočasnike benediktinskog reda.

U Mon Sen Mišelu živi manje od 55 stanovnika, a godišnje ga poseti više od tri miliona ljudi.

Koliko je očaravajuć govori i to da je služio kao inspiracija za grad-tvrđavu Minas Tirit u filmu "Gospodar prstenova", a filmovi "Tri musketara" i "Čovek sa gvozdenom maskom" su delom snimani ovde.

Izvor: 92putanja
Foto: Arhiva/b92.net

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter