LEPOTE SRBIJE: Koji od nacionalnih parkova Srbije može da se nazove najlepšim? (FOTO)

 

Svaki nudi prelepe predele, raznoliku floru i faunu i neprocenjive kulturno-istorijske spomenike, ali koji od nacionalnih parkova Srbije može da se nazove najlepšim?

Fruška Gora

Frušku goru nazivaju i Svetom gorom Srbije zbog velikog broja manastira iz 15. i 16. veka. Nekada je ova planina bila ostrvo u Panonskom moru, zbog čega arheolozi naročito vole da je posećuju. Fruška Gora je jedno od omiljenih izletišta okolnog stanovništva jer u svako doba godine ima šta da ponudi. U toplim danima nudi osveženje u skrivenim jezerima, a kad zahladni omiljeno je mesto planinara.

 

Đerdap

Ovo je najveći nacionalni park u Srbiji. Pored 4 veličanstvene klisure, 2 kanjona nestvarne lepote, 3 prostrane rečne kotline, prelepe ali tajnovite planine Miroč i preko 1.000 pećina, Đerdap ima da ponudi i srednjovekovnu tvrđavu Golubac, čuvenu Trajanovu tablu i arheološko nalazište Lepenski vir. To su samo neke od znamenitosti koje dokazuju geografski i istorijski značaj Đerdapa.

 

Kopaonik

Rimljani, Turci i Mlečani su ga zvali Srebrna planina zbog velikog rudnog bogatstva. Ovo je najveći masiv u Srbiji, a ima čak 200 sunčanih dana godišnje. Samo deo Kopaonika je proglašen nacionalnim parkom, ali je ovo jedna od najposećenijih naših planina. Kopaonik godišnje provede čak 160 dana pod snegom, što ga čini jednim od najpopularnijih ski-centara.

 

Šar planina

Nalazi se na samom jugu Srbije i pripada zasebnom ogranku Dinarskih Alpa. Šar planina je pravi primer netaknute prirode, a ovde stanuje više od 200 vrsta ptica, mnoštvo životinjskih vrsta i 147 vrsta leptira. Zbog svega ovoga, šar planina se smatra jednim od najznačajnijih ekoloških područja biodiverziteta centralnog Balkana. Srednjovekovna utvrđenja, naselja, mostovi, 34 manastira i crkve predstavljaju poseban značaj za kulturno-istorijski identitet Srbije.

 

Tara

U idiličnoj, netaknutoj prirodi Nacionalnog parka Tara najbolje možete da uživate u pogledu sa nekog od njenih pet očaravajućih vidikovaca kao što su Crnješkovo, Bilješka stena, Osluša, Sjenic i najpopularnije Banjska stena, sa kojeg se vidi smaragdno jezero Perućac i nezaboravni kanjon reke Drine. Na Tari se nalaze zanimljivosti poput Tepih livade, jedinstvenog sela na rubu Srbije Jagoštice, domaćinska etno sela i čuvena kućica na reci.

 

 

 

 

 

Izvor: 92.putovanja
Foto: Instagram/Vojvodina_ap.serbia/Denube_djerdap/Bajkovita_srbija/Lepote__srbije_/Taranationalpark/Printscreen

 

 

 

 

 

 

 

 

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost

HappyTV

                   Nedelja 

04:30  Rano jutro
06:45  Dobro jutro Srbijo
09:00  Bolja zemlja
11:00  Prelo u našem sokaku
11:55  Vesti
12:00  Prelo u našem sokaku
12:55  Vesti
13:00  Prelo u našem sokaku
14:00  Vesti
14:05  Parovi - Nedeljni ručak
16:00  FILM
17:30  Telemaster
18:10  Glamur specijal
19:00  Upoznajte Parove
21:00  Parovi - Izbacivanje
02:30  Parovi - Noćobdije
04:30  Rano jutro