Izvor:
10.10.2019 u 07:30
0

GRAD U KOME JE DRUŽENJE SA MAČKAMA NEMINOVNO, HTELI VI TO ILI NE: Da li znate koji grad je u pitanju?

Da mačke imaju svoju prestonicu, onda bi to definitivno bio Istanbul.

Mačke i njihova nedodirljivost ne prestaju da dominiraju internetom.

Najveći grad Turske, Istanbul prepun je sokaka u kojima možete odmoriti i izbeći gradsku vrevu, ali nikada nećete biti potpuno sami. Pogledajte malo bolje oko sebe… Nema šanse da niste videli nijednu mačku ili pak, brojčanu čupavu bandu. Čak i turisti koji najmanje pažnje obraćaju na detalje, brzo shvate da je Istanbul prepun mačaka.

Istanbulske mačke zaista uživaju povlašćeni status u ovom gradu: iako nisu kućni ljubimci već mace sa ulice, one su veoma voljene i negovane. Najbolji dokaz jesu i državne službe koje gotovo u svakoj prostoriji imaju poneku macu o kojoj se brinu. Štaviše, lokalci im čak pripremaju i posebnu hranu iz turske kuhinje, pa se često mogu videti žene sa šerpama kako im nose piletinu, ćevape, punomasni sir, salamu, tunu ili kupovnu hranu za mačke ispred stambenih zgrada i parkova.

Tokom letnjih dana uobičajeni prizor u Istanbulu jesu plastične činije pored ulica u kojima se nalazi voda, a nije neobično videti i stanare koji grade kućice kako bi mace imale sigurno sklonište preko zime.

Čak i kada veje sneg, ljudi primaju mačke u ulaze i hodnike svojih domova, a ako su bolesne, nose ih kod veterinara.

Pre nekoliko meseci, dvanaestogodišnja Tuana Ekin Šahin skupila je dve hiljade lira svirajući violinu nekoliko meseci svake nedelje u prometnoj Istiklal ulici kako bi sagradila veliki dom za mačke u svom komšiluku.

Bilo je i maca koje su postajale svetske zvezde, kao što je Metro Cat koja se svaki dan vozila metroom i uveče vraćala na Taksim, stanicu u svom kraju. A tu je i čuveni Tombili koji je zbog svoje opuštenosti postao svetska zvezda. Nažalost, preminuo je u avgustu 2016. godine, a komšiluk je odlučio da mu podigne spomenik na mestu gde je najviše voleo da sedi.

Čitav Istanbul je veoma cat-friendly, pa ni ne čudi što su se mace toliko odomaćile na ovom mestu. – Bez mačaka, Istanbul bi izgubio dobar deo svoje duše – , rekao je predsednik organizacije za brigu o mačkama „Kedi“ u istoimenom dokumentarcu. Štaviše, postoji nekoliko legenda o istorijskoj povezanosti Turske sa mačkama.

Jedna od njih je da je mačka navodno spasila proroka Muhameda od zmije otrovnice nakon čega ju je on pomilovao po leđima kako bi izrazio svoju zahvalnost. Navodno su zbog toga mačke dobile sposobnost da se uvek dočekaju na noge.

Druga priča pak, tvrdi da je prorok makazama sekao rukav svoje molitvene odeće jer nije želeo da uznemirava mačku koja je spavala na njemu.

E, pa mačke pametne kakve jesu, shvatile su duboku povećenost stanovnika Istanbula koju iskorišćavaju do mile volje. Znaju to stanovnici Istanbula, a po svemu sudeći, to im nimalo ne smeta.

Izvor: Telegraf.rs
Foto: Pixabay.com/Printscreen

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter