RAJ ZA VINOPIJE: Posetite Rajačke pimnice!

O bogatstvu ukusa vina iz Negotinske krajine svedoči podatak da se vino ovde pravilo još u 3. veku za vreme Rimljana, a da je u 19. veku Austrougarska monarhija imala svoj konzulat u ovom kraju radi lakše trgovine.

Najpoznatije "vinsko" selo u Negotinskoj ruti jeste Rajac. A pored ovog autentičnog mesta, tu su i Rogljevo i Smedovac

Nadomak ovih sela nalaze se Pimnice, jer su seljanima bili potrebni veći podrumi za vino koje su proizvodili. 

Pimnice su jedinstvena naselja izgrađena od kamena, u kojima, kako kažu meštani "živi vino, a ne ljudi".

 

Građena su u 17, 18. i 19. veku, od tesanog kamena i brvna po ugledu na podrume sa Kosova i Metohije. Kuće se nalaze u uskim sokacma koji vode do malih trgova. 

Podrumi su smešteni jedan metar ispod zemlje, a iznad su prostorije u kojima su vinogradari boravili u doba berbe i pravljenja vina. 

Negotinska krajna se nalazi u ravnici okružena planinama Miroč, Crni Vrh i Deli Jovan sa jedne, i rekama Dunavom i Timokom sa druge strane.

U 19. veku kada je parazit filoksera stigao iz Amerike i izazvao nestašicu vina, negotinsko vino je postalo popularno jer zbog peskovito-krševite strukture zemljišta filoksera nije mogla da se proširi. 

Tada se Dunavom brodovima izvozilo jedno od značajnijih vina za Francusku, Nemačku i Rusiju, a Austrougarska čak otvara i konzulat u Negotinu kako bi lakše trgovala vinima.

Na peščanom zemljištu ovog kraja gaje se najlepše sorte crnog grožđa od kojih se prave mirisna crvena vina, piše Serbia.com. 

Rajačke Pimnice su veoma privlačne turistima, naročito krajem avgusta kada se vrši berba grožđa. Nekada ih je bilo oko 300, a danas ima tridesetak pimnica. 

To su kuće koje su dva metra pod zemljom da temperatura ne bi varirala, a iznad zemlje je izgrađen prostor u kojem ljudi borave u toku berbe.

Tajanstvene krivudave ulice se slivaju ka glavnom trgu, oko kojeg su grupisane pimnice. Na ovom mestu se meštani okupljaju za vreme proslava, berbi, verskih praznika... 

Sela Rajac, Rogljevo i Smedovac nisu previše udaljeni. Pimnice postoje u sva tri sela, a u Rogljevu ih ima oko 150, ali Rajačke Pimnice su najbolje sačuvane. 

Još jedna neizostavna stanica na Negotinskom putu vina su Štubičke pimnice koje se nalaze nedaleko od manastira Bukovo, pet kilometara od Negotina.

 

 

 

Izvor: B92
Foto: Instagram/Printscreen

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost

HappyTV

                   Nedelja 

04:30  Rano jutro
06:45  Dobro jutro Srbijo
09:00  Bolja zemlja
11:00  Prelo u našem sokaku
11:55  Vesti
12:05  Prelo u našem sokaku
12:55  Vesti
13:00  Prelo u našem sokaku
14:05  Čađava mehana
16:00  FILM
17:30  Telemaster
18:10  Glamur specijal
20:00  Vesti - Pregled nedelje
21:00  Sudbine
21:40  Čađava mehana
23:00  Novajlije - Izbacivanje
02:30  Posle ručka