Izvor:
20.06.2019 u 05:50
0

OBAVEZNO SE VAKCINIŠITE PRE NEGO ŠTO OTPUTUJETE NA SLEDEĆE DESTINACIJE: Za putovanje u neke države potrebno je da posebno vodite računa o zdravlju, tj. da se vakcinišete!

Za putovanje u neke države potrebno je da posebno vodite računa o zdravlju, tj. da se vakcinišete, posebno ako je ono zakonom propisano ili ako se savetuje.

Ovo su najčešće destinacije zbog kojih je potrebno voditi računa o vakcinaciji, pod pretpostavkom da ste kao deca primili sve propisane vakcine:

1. Brazil

Putnici koji putuju u Brazil obavezni su zakonom, najkasnije 10 dana pre polaska na put, da se vakcinišu protiv žute groznice. Takođe, preporučuje se da provere jesu li primili sve vakcine. Oni koji zalaze u područje Amazonije moraju uzeti lekove protiv malarije i poštovati ostale mjere protiv zaštite od uboda komaraca. Za putnike koji će u Brazilu boraviti duže vreme i posećivati ruralna područja preporučuje se i vakcinisanje protiv hepatitisa A i tifusa.

2. Ekvador

Preporučuje se vakcina za tifus, hepatitis A i, kao i za Brazil, uzimanje lekova protiv malarije i pridržavanje ostalih mera protiv zaštite od uboda insekata.

3. Indija

Ako ste na putu do Indije prolazili područjem ugroženim žutom groznicom, poput nekih zemalja Afrike, južne i centralne Amerike, morate imati važeću međunarodnu potvrdu o vakcinaciji.

4. Peru

Svi putnici koji putuju zapadno od Anda i oni koji nameravaju da posete područja gustih šuma smeštenih na nadmorskoj visini manjoj od 2.300 metara trebalo bi da se vakcinišu protiv žute groznice. Ako planirate put u Maču Pikču i Kusko, vakcinisanje nije potrebno. Osim od žute groznice, preporučuje se zaštita i od malarije određenim lekovima.

5. Venecuela

Ukoliko planirate putovanje u Venecuelu, preporučuje se vakcinisanje protiv hepatitisa A i uzimanje antimalarika. Na pojedinim mestima se preporučuje I vakcinisanje protiv žute groznice.

Izvor: kolektiv.me
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter