Izvor:
16.06.2019 u 18:58
0

BOŽANSTVENA HRVATSKA OSTRVA: Na njima ćete poverovati u raj! (FOTO)

Ukoliko od ekipe godinama slušate da nijedno more nije kao u Dalmaciji, neće vam biti lako da odlučite gde ćete jer Hrvatska ima više od 1.200 ostrva.

Izabrali smo umesto vas i ukoliko se odlučite za bilo koje od ovih ostrva, nećete pogrešiti.

1. Korčula

Ostrvo Korčula, ili Crna Korčula, kako su je originalno prvi doseljenici nazvali zbog veoma guste šume, poznata je kao rodno mesto svetski poznatog putnika – Marka Pola. Ovo je mesto koje krije veliki broj legendi, priča i spomenika, na koje nećete naići na drugim mestima. Ukoliko posetite ovo mesto, bićete oduševljeni vekovnim radom majstora kamenorezaca koji su iskrojili jedinstvene oblike arhitekture, savršene za ovaj lokalitet. Korčula je ostrvo mora, sunca, kamena i vina. Njeno stanovništvo se pretežno bavilo vinogradarstvom, tako da danas tamo možete uživati u možda i najboljim pićima u našem okruženju. Svako mesto na ovom ostrvu, kao što su Korčula, Vela Luka, Žrnovo ili Pupnat, ima svoju priču, legendu i unikatni šarm koji već dugo vremena privlači turiste. Brojne pitome uvale, toplo more i sunce, zdrava mediteranska kuhinja, te gostoprimstvo domaćina učinili su da Korčula postane turistički interesantna destinacija.

2. Brač

Najveće ostrvo u Dalmaciji i jedno od najvećih u čitavom Jadranskom moru, sa lokacijom između Splita i Hvara. U svetu je Brač postao poznat po belom bračkom kamenu, koji je inače korišćen za izradu nekih od najpoznatijih svetskih građevina, poput Bele Kuće, Parlamenta u Beču i Rajhštaga u Berlinu. Čak su i stari Rimljani znali njegov kvalitet i koristili su ga za izgradnju čitavih gradova, amfiteatara, palata i grobova širom cele Dalmacije.

Tokom letnjih meseci, ovo veličanstveno ostrvo ima veoma interesantnu i bogatu turistilkku ponudu, i što se tiče aktivnosti i izbora smeštaja. Supetar je najveće mesto na Braču. Glavni proizvodi su maslinovo ulje, vino i voće. Jedna od najpoznatijah plaža na Jadranu, plaža Zlatni Rat kod Bola, nalazi se baš na Braču. Jedinstvena gastronomija, predivne plaže, kristalno more, smeštaj visokog kvaliteta i ljubaznost lokalnog stanovništva – garantuju vam odmor koji nećete zaboraviti.

3. Hvar

Hvar je jedno od najosunčanijih ostrva na čitavom prostoru Mediterana, a tokom proteklih nekoliko godina, postao je omiljena destinacija mnogih turista. Sa lokacijom u centralnoj Dalmaciji, između Brača i Korčule, ostrvo Hvar oko sebe širi miris lavande, koja se tamo tradicionalno uzgaja, u kombinaciji sa mirisom i plavetnilom Jadranskog mora. Sam grad Hvar sadrži brojne istorijske spomenike arhitekture i likovne umetnosti. Tu se nalazi jedno od najstarijih pozorišta u Evropi, Franjvački manastir. Prema rečima turista koji su jednom posetili ovo mesto i od tada se uvek tamo vraćaju, Hvar ima fantastičan noćni život tokom leta, odnosno jedan od najboljih na Jadranu. Žurke traju cele noći, a ljubitelji klasične muzike mogu da prisustvuju mnogim muzičkim noćima u Franjevačkom manastiru ili Ilirskim noćima u Katedrali.

4. Mljet

Zaljubljenici u prirodu i istoriju, oni koji vole prošla vremena, tajnovite priče i legende, ljubitelji kristalno čistog mora i ronjenja, netaknute prirode i vrhunske kuhinje, obavezno moraju posetiti Mljet. Ovo je destinacija gde se nalaze krajolici koji se pominju u pričama o Odiseji, te je ovo ostrvo poznato i pod nazivom Odisejevo ostrvo. Junak ove čuvene Homerove priče, nakon brodoloma doplivao je do pećine, gde ga je zarobila nimfa Kalipso, a ta pećina danas se zove Odisejeva pećina. Ovo ostrvo najveće je u dubrovačkom arhipelagu, a poznato je i kao najšumovitije ostrvo Jadrana. Ovde se može videti jedan jedinstveni prirodni fenomen: usred ostrva nalaze se dva povezana jezera sa morskom vodom, pri čemu se u sredini većeg nalazi ostrvce sa starim benediktinskim Samostanom Svete Marije, što je inače najznačajniji mljetački spomenik. Odlične brodske veze s Dubrovnikom i Korčulom samo su dodatan razlog za dolazak na Mljet.

5. Vis

Na južnoj strani ostrva nalaze se predivne i veoma interesantne pećine i plaže, koje su nastale delovanjem talasa. S obzirom na udaljenost od kopna, veći broj ljudi se za Vis odlučuje, u potrazi za mirom i tišinom, izolacijom i plemenitom prirodnom lepotom. Vis je savršena destinacija za zaljubljene, koji žele intimno uživanje na letovanju. Tokom leta, ovo ostrvo dobija novi život, kako se organizuju muzičke večeri, interesantni ribarski festivali i brojni drugi događaji. Ovde se peče i poznata rakija Lozovača, koja se pije u svojstvu leka i kao dodatak ima aromatične biljke. Najpoznatiji specijalitet Visa je pita napravljena od testa sa slanim inćunima i paradajzom. Posle te pite možete se zasladiti kolačima koji se prave od jednostavnog testa i šećera.

Izvor: Noizz
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter