Izvor:
28.05.2019 u 16:50
0

NAJLEPŠA OSTRVA U GRČKOJ: Upoznajte Serifos u Egejskom moru!

Ostrvo Serifos se nalazi na zapadu grupe ostrva Kikladi u Egejskom moru. Površina mu iznosi 75,207 kilometara kvadratnih i ima oko 1200 stanovnika. Ostrvo Serifos je jedno od najatraktivnijih ostrva u Egejskom regionu. Ono što zapanjuje posetioce najviše je da Serifos ima obalu koja se prostire preko 81,5 km, od kojih su 12 km peščanih plaža i uvala. U 11. veku na ostrvu je bio aktivan rudnik rude gvožđa, koje se bavilo i proizvodnjom, a neka mesta su preživelia i do naših dana.

Veliko interesovanje za radoznale putnike su brojna drevna sela, koji čine raznolikosti ostrva. Skoro sva su uspela da sačuvaju spomenike prošlih vekova u jedinstvenom ambijentu. Vredi posetiti glavni grad ostrva – Hora. Nalazi se na vrhu planine, privlači pažnju svojim tradicionalnim belim kućama, vetrenjačama i uskim kaldrmisanim ulicama. Grad Hora je zadržao svoj prvobitni šarm i smatra se jednim od najživopisnijih gradova na Kikladima.

U gradu vredi posetiti, zgradu gradske uprave (izgrađena u neoklasičnom stilu), Arheološki muzej, crkvu Svetog Jovana, crkvu sv. Atanasije. Pored glavnog grada, na ostrvu možete posetiti manastir Taksiarhov, sagrađena u 17. veku u selu Panagia. Na istočnoj strani ostrva je slikovito luka Livadi, gde postoje beskrajne plaže. Serifos je poznat po svojim brdima i kamenim figurama koje liče na ljude, a sve ovo čini da ostrvo deluju kao dvorac iz bajke. U grčkoj mitologiji , ostrvo je poznat po tome što je dom velikog heroja Perseja.

Izvor:opusteno.rs
Foto. Instagram/printscreen/serifosrace
Foto:Instagram/printscreen/cycladeseveryday

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter