Izvor:
26.07.2016 u 15:44
0

REŠENA VEČITA DILEMA: Evo da li dete treba da nosi KUPAĆI na plaži

Rasprava o tome da li deca treba da budu gola na plaži postala je veoma aktuelna poslednjih godina.

Čini se da je dete bilo mnogo lakše odgajati u vremenu slabijeg protoka informacija. Naši stari su se oslanjali samo na sopstveni razum, a danas se svaka odluka donosi uz konsultaciju sa lekarima i, još gore, sa drugim roditeljima preko internet foruma.

Od samog rođenja deteta prate se uputstva iz “knjiga”, što ne bi bilo loše uz stalno prisustvo svesti o individualnosti svakog deteta.

Nekada je bilo potpuno normalno da se deca na plaži igraju gola, a takva su se i kupala. Međutim, od skora se to promenilo.

Današnji roditelji smatraju da deca treba da nose kupaće gaće iz higijenskih razloga, iako je ranije stanovište bilo da se upravo tako bakterije zadržavaju blizu genitalija.

Postoji i druga roditeljska bojazan, a to je pojačano prisustvo nastranosti. Oblačeći svoje dete na plaži, oni smatraju da će ga jedino tako zaštititi od neumesnih pogleda, ili od snimanja pametnim telefonom.

Sve što ovim roditeljskim brigama nedostaje je razmišljanje o potrebama njihove vlastite dece. Psiholozi tvrde da ne osećaju sva deca u istom periodu stid, niti u isto vreme stvaraju svest o intimnoj regiji.

Vaspitna mera, u vidu preuzimanja roditeljske odgovornosti, bi bila da se dete oblači na plaži posle druge godine života, da bi napravilo razliku između privatne i javne atmosfere.

HappyTv.rs
Foto: Twitter/Camogli

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter