Izvor:
19.07.2018 u 16:51
0

ŠEF GUGLA IZNENADIO: Android se od sada naplaćuje!

Gugl će morati da razdvoji Chrome od Android sisema, plus da plati kaznu od skoro 5 milijardi eura, ali to nije sve.

Odluka EK koja se povezuje i sa političkim trenutkom, odnosno koja šalje jasnu poruku američkom predsjedniku Donaldu Trampu, mogla bi da ima posljedice i za budućnost Androidovog besplatnog poslovnog modela.

Gugl je od proizvođača mobilnih uređaja tražio da reinstaliraju njihov pretraživač ako žele da imaju pristup njihovim raznim uslugama, što je, kako smatra EK, potrošačima otežalo pravo na izbor i ograničavalo konkurenciju.

– Ukoliko proizvođači telefona i operateri mobilnih mreža ne budu mogli da uključe naše aplikacije na svoj širok raspon uređaja, to bi narušilo ravnotežu ekoistema Androida", objasnio je Sander Pičai, izvršni direktor Gugla na svom blogu pažljivo birajući reči, odnosno – izbjegavajući činjenicu da proizvođači mobilnih telefona više neće biti prisiljeni da grupišu aplikacije.

"Do sada je Androidov poslovni model značio da nismo morali da naplaćujemo proizvođačima mobilnih telefona našu tehnologiju…ali zabrinuti smo da će ova odluka narušiti našu ravnotežu s Androidom i poslati zabrinjavajući signal u korist vlasničkih sistemana na otvorenim platformama", napisao je Pičai.

Njegovo suptilno objašnjenje korisnici, proizvođači i EK trebalo bi da shvate kao upozorenje, piše The Verge. Inače, EU nije dala predlog kako bii Gugl mogao da riješi problem tj. kršenje pravila zbog kojih je i kažnjen.

S druge strane, pojedini analitičari smatraju da je ovo Pičaijevo objašnjenje više blef.

Dok čekamo da vidimo da li će android i dalje biti besplatan, Gugl sprema žalbu na rekordno visoku novčanu kaznu.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter