Izvor:
23.05.2018 u 13:36
0

KAKO SE ZAŠTITI OD HAKERA: Koliko su besplatne aplikacije sigurne?

Maliciozni hakeri iz Severne Koreje su pokazali da su veoma sposobni, iako nije sasvim jasno zašto su tako efikasni i kako ulaze u sisteme korisnika, najviše plaši što i stručnjaci iz Gugla ne otkrivaju pretnje pravovremeno.

Otkriveno je da je tim hakera, povezan sa Severnom Korejom, postavio, bar tri Android aplikacije koje kradu lične informacije korisnika, i to na „Google Play“ aplikaciju koji svi imamo na Androidima, kako piše arstechnica.com. Ove aplikacije su se pojavile u januaru, a nisu uklonjene puna tri meseca. Na žalost, Gugl je reagovao, tek nakon prijave da nešto nije u redu sa ovim aplikacijama. Nju su objavili istraživači kompanije „McAfee“, koja se bavi bezbednosnim softverima i zaštitom. Dve aplikacije, su se predstavljale kao bezbednosne, dok je treća bila kuvarska. Ove aplikacije su imale skrivene funkcije, kako bi krale informacije sa uređaja, a prvenstveno krađu fotografija, kontakta i poruka.

Stručnjaci iz kompanije „McAfee“, na osnovu IP adrese koja je pronađena, veruju da je reč o grupi koja sebe naziva „Sun Team“, sa sedištem u Severnoj Koreji. Ono što zabrinjava je konstatacija da svi hakeri koji pripadaju „Sun Team“ grupi, nisu rođeni u Severnoj Koreji, već odlično poznaju sa kulturu i jezik te zemlje i da nisu svi napadi izvedeni sa teritorije ove zemlje. Ova izolovana država se smatra za jednu od najjačih hakerskih centara na svetu, a napade usmeravaju najčešće protiv onih koje smatraju „neprijateljima države i velikog vođe“.

Da bi sačuvali sopstvenu bezbednost, neophodno je proveriti aplikacije koje skidamo sa mesta koje smatramo sigurnim, a najlakše je pogledati komentare korisnika koji su ih već instalirali. Ukoliko vidite da bilo ko iskazuje sumnju ili prijavljuje problem, nemojte uzimati tu aplikaciju, koliko god da deluje primamljivo. Prošle godine su istraživači otkrili, čak 132 Android aplikacije, različitih developera, na „Google Play“ aplikaciji, koje su lažno pokušali da zaraze korisnike sa „Windows malware-ima“. U martu je druga sigurnosna kompanija pronašla još 150 opasnih aplikacija.

Do potencijalnih korisnika, zlonamerni hakeri, često dolaze kontaktiranjem i putem većine popularnih društvenih mreža – „Facebook“, Instagram, "Reddit", ali i popularnih Vibera, "WhatsApp-a", "Skype-a", "Gmail-a"… Potrebno je biti veoma obazriv, ne prihvatati olako sve što se nudi besplatno, kao i pratioce čiji su profili, na bilo koji način sumnjivi. Poruke od nepouzdanih izvora ne otvarajte i ne čuvajte na uređajima, pogotovo ako imaju atraktivan naslov ili nude neke prevelike povoljnosti. Nikada nemojte slati dalje vašim kontaktima ono što deluje sumnjivo, a posebno poruke tipa "Ovu poruku pošaljite na 10 adresa, dobićete veliku sreću/pare/posao", ili "Ako ovu poruku ne pošaljete na 20 adresa, stići će vas nesreća/bolest…" To su hakerski botovi koji na taj način dolaze do baze brojeva telefona, mejl adresa, IP adrese.

Alo.rs
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter