Izvor:
10.04.2018 u 16:36
0

U borbu protiv svemirskog otpada krenuli oružjem starih Rimljana! (VIDEO)

Evropska svemirska agencija nedavno je lansirala satelit kojim će pokušati da smanji sve veću količinu đubreta koja se nalazi u Svemiru, koristeći se tehnologijom koja je bila poznata još drevnim Rimljanima – harpunom i mrežom.

Inženjeri koji su dizajnirali harpune za dva pilot-projekta čišćenja krša iz svemira kažu da je privlačnost takvih svevremenskih oruđa upravo u njihovoj jednostavnosti.

"To je stvarno fin predmet, jednostavne tehnologije, koji smo mi samo unapredili za upotrebu u svemiru. Lepota tog sistema je u njegovoj jednostavnosti", kaže inženjer ESA-e Alaster Vajman.

Satelit se zove 'Remove Debris' (ukloniti krhotine) i ima nekoliko različitih uređaja dizajniranih za čišćenje velikih količina otpada koji kruži oko Zemlje.

Satelit je već pristao uz Međunarodnu svemirsku stanicu, pa se očekuje se da će testovi početi za koju nedelju.

"Sve što nam je potrebno je da dođemo blizu naše mete, ispalimo harpun i pokupimo deo koji smo zakačili", kaže Vajman.

Jedan od harpuna dugačak je 30 centimetara, a konopac privezan za njegov kraj 20 metara. ESA razvija i mnogo veći harpun, dug metar i po i težak više od dva kilograma, kojim bi mogao da se privuče krš težak do osam tona.

Naučnici procenjuju da skoro 7.000 tona raznog đubreta, koje kruži oko Zemlje brzinom od 27.000 kilometara na čas, može da ošteti satelite pa čak i svemirske brodove.

Otpada ima raznog, od sićušnih strugotina i šrafova, do delova raketa i pokvarenih satelita.

b92.net
Foto: NASA arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter