Izvor:
09.06.2016 u 16:31
0

ODGOVOR NA VEČITU DILEMU: Da li je štetno ostaviti mobilni tokom noći na punjaču?

Većina ljudi svoje mobilne telefone ostavlja na punjaču tokom noći kako bi idućeg dana bili sigurni da neće ostati "nepovezani" sa ostatkom sveta.

No, koliko je to dobro raditi, odnosno da li će se zbog toga vaša baterija na mobilnom telefonu pokvariti, kao i da li vaš punjač troši struju ukoliko nije priključen na napon, proverite u nastavku.

Odmah na početku ćemo vam razjasniti jednu stvar – a to je da kućni uređaji troše struju čak i kada ih ne koristite.

Dakle, pored televizora, mikrotalasne pećnice, tostera, pa tako i punjača – ti uređaji troše struju pa i kada su na "čekanju".

Ukoliko se pitate koliko je struje vaš punjač potrošio tokom noći dok je bio "na prazno" uključen u struju, profesor sa Univerziteta Cambridge David MacKay ima odgovor. Kaže kako ćete tokom godine uštedeti toliko energije koliko jednom električnom grejalicom zimi zagrejete kupatilo.

Jedna studija govori da ako punjač isključujemo iz struje kada ne punimo telefon, tokom godine dana možemo uštedeti energiju.

Istraživanje je pokazalo da punjač dok je uključen u struju troši 0,26 Vati. Kada je telefon priključen na punjač prosečna potrošnja struje iznosila je 3,68 vati. Kada je telefon napunjen, potrošnja pada na 2,24 vata.

Što se tiče toga da li ostavljanje vašeg mobilnog telefona preko noći priključenim u struju uništava bateriju, mišljenja su različita. Iako ne postoje dokazi da ova praksa može oštetiti bateriju vašeg telefona, trebate imati u vidu sledeće stvari. Nove generacije pametnih telefona koriste litijske baterije koje su, kao i sami telefoni, dovoljno "pametne" da prestanu s punjenjem onog trenutka kada postignu puni kapacitet energije.

Ali, postoji i mišljenje da takve baterije, a koje se najčešće koriste u pametnim telefonima, ne bi trebalo dugo da budu na 100 posto napunjenosti, već trebalo bi dopunjavati umesto pražnjenja do kraja i punjenja.

Izvor: N1
Foto:Pixabay

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter