Izvor:
04.04.2017 u 08:11
0

PRIZOR KOJI OSTAVLJA BEZ DAHA: Ovako izgleda polarna svetlost uslikana iz svemira!

Aurora borealis, odnosno polarna svetlost i na zemlji je spektakulara prizor, a slikan iz svemira izgleda još bolje.

Jedan od najlepših prirodnih fenomena zabeležio je Tomas Peske, astronaut iz Francuske koji se trenutno nalazi u Međunarodnoj svemirskoj stanici.

Aurora borealis ili polarna svetlost je pojava koja se javlja u blizini magnetnih zemljinih polova. Nastaje kada veliki broj elektrona ide u pravcu Zemlje duž njenog magnetnog polja i sudara se sa česticama vazduha. Vazduh potom šalje svetlost koja izgleda kao fluorescencija, a mi vidimo gomilu boja koje reflektuju gasove.

Aurora je opažena i na Jupiteru i Saturnu, planetama čija su magnetska polja mnogo snažnija od Zemljinog. Pokreće ih, kao i na Zemlji, Sunčev vetar.

I svemira izgleda spektukularno, a oni koji žele da je vide na Zemlji, moraće da se upute u Švedsku, Finsku, Norvešku ili na Aljasku jer se iz tih delova sveta najjasnije vidi.

Izvor:Blic.rs
Foto:Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter