Izvor:
25.03.2017 u 03:10
0

VREME JE ZA SERVIS: Evo kako da svom automobilu produžite životni vek!

Napokon ste nakon nekoliko godina štednje uspeli da kupite sebi jedan nov automobil o kojem ste sanjali godinama. Automobili se, bar kod nas, kupuju kako bi trajali godinama. Međutim, ukoliko se ovaj četvorotočkaš koristi svaki dan i puno, na njemu se mogu pojaviti znaci upotrebe, kao i kod svakog automobila. Pojedini auto delovi mogu da dobiju neku drugu boju od one originalne, pneumatici mogu da se izližu, pa ih je potrebno menjati i staviti druge. Sve su to finese i sitni detalji, ali ako baš želite da Vam auto nakon nekoliko godina izgleda kao nov, poslušajte sledeće savete.

Servisiranje automobila i auto delova kao najbitnija stavka

Auto delovi se sami od sebe neće pokvariti, ali se tako neće ni sami od sebe popraviti. Nakon određenog vremene, neke stvari mogu da se pokvare. Tada, prvo što treba da uradite je kvalitetno servisiranje u nekom od ovlašćenih servisa za Vaš automobil. Odlazak kod privatnika je takođe rešenje, ali su ovlašćeni servisi oni koji će Vam sigurno nabaviti prave, a ujedno i nove auto delove. Tu su i propisani termini za mali i veliki servis, kojih se svakako morate pridržavati, jer je tako u zakonu. Takođe, pre nego što se uputite na neko putovanje, najbolje bi bilo da svog ljubimca odvedete barem na mali servis. Često se dešavalo da su servisi baš u tom momentu otkrili neki problem na pojedinom auto delu, koji bi možda bio koban, da ga tada nisu popravili ili zamenili. Neka Vam to uvek bude na umu, i taj mali servis uvek praktikujte pre putovanja. Kvačilo i kočnice uvek moraju da se pregledaju na prvom mestu, i kad god da primetite i najmanju neprijatnost kod ovih auto delova, odmah reagujte i vodite svoj automobil kod servisera.

Kupujte novo, a ukoliko morate onda neke auto delove nabavite i kao polovne

Slično kao i kod odlaska kod privatnog servisera, tako je i sa kupovinom auto delova koji nisu novi. Postoje pojedini auto delovi koji se mogu uzeti i polovni, međutim, ukoliko ste u mogućnosti – praktikujte uvek i isključivo kupovinu novih auto delova. Ako se ipak odlučite na polovno, onda bar pogledajte marku proizvođača, jer neće svi auto delovi trajati isto dugo. Na kraju, kada sve stavite na papir, možda Vam bude i isplativije da uzmete u startu nove auto delove. Vaš glavni cilj je zapravo da održite nov sjaj Vašem automobilu, a to ćete najbezbednije i najsigurnije izvesti samo kupovinom novih auto delova. Takođe, nešto što će Vam mali broj ljudi reći je i redovno sipanje goriva. Jedno kratko objašnjenje će Vam biti dovoljno: ukoliko vozite svoj automobil na rezervi – sa dna rezervoara mogu da se skupe talog i prljavština. To, generalno i na duže staze gledano – može mnogo da ošteti Vaš motor. A znamo da je motor kod automobila mozak i glavna stvar. Tako da, nemojte s tim da se šalite i čim vidite znak da ste na rezervi – idite do obližnje pumpe i sipajte gorivo u svog ljubimca. On će Vam biti zahvalan, lepše će da radi, a Vi ćete s ponosom moći i nakon više godina da se pohvalite novim automobilom.

Izvor: saveti.rs
Foto: Twitter/rmacoviak

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter