GOOGLE EKSPERIMENTIŠE: Nova oznaka će nam pomoći da izaberemo brže sajtove!

Google eksperimentiše sa novom značkom koja bi u Chorme browseru trebalo da obeleži sajtove koji se sporo učitavaju.

Blog post Chrome tima objašnjava da će pregledač u budućnosti biti u mogućnosti da identifikuje sajtove koji se korisnicima učitavaju brzo ili sporo i obeleži ih jasnim oznakama. Ovakav način obeležavanja može da bude u raznim formama, a tim planira da ih isproba kroz eksperiment i pronađe onu koja će biti najkorisnija za korisnike.

Google planira da identifikuje sajtove koji su dizajnirani tako da budu generalno spori. Kompanija će analizirati istorijske podatke o latenciji kako bi ustanovila koji sajtovi zaslužuju koju značku, a Chrome tim takođe istražuje i mogućnost identifikovanja sajtova koji se učitavaju sporije usled sporog hardvera ili veze sa mrežom.

Google razmatra i ekran za učitavanje koji bi upozorio korisnike, ili progress bar koji bi bio zelen ukoliko je sajt brz i crven ukoliko je spor.

- Označavanje brzine razvijamo u bliskoj saradnji sa drugim timovima u Google-u koji se bave obeležavanjem ili ispitivanjem kvaliteta korisničkog iskustva - objašnjavaju iz Chrome tima,

"Vrlo smo pažljivi kada je u pitanju postavljanje normi oko toga šta se smatra dobrim iskustvom na webu i nadamo se da će one biti dostižne za sve developere".

Nije jasno kada će se novi sistem pojaviti u Chrome-u, ali je Google planove najavio na Chrome Dev Summit konferenciji u San Francisku. Najava je ograđena sa puno "možda", pa je jasno da Google želi povratne reakcije od web developera pre nego što nastavi sa razvojem.

 

 

 

Izvor: B92
Foto: Youtube/Printscreen

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost

HappyTV

Četvrtak
04:30  Rano jutro  
06.45  Dobro jutro Srbijo  
11:30  Parovi - Jutarnja kafica  
11:55  Vesti  
12:05  Parovi - Jutarnja kafica  
12:55  Vesti  
13:05  Parovi - Jutarnja kafica  
13:55  Vesti  
14:05  Serija: Kazna  
15:15  Posle ručka  
17:30  Telemaster  
18:10  Serija: Kazna  
19:00  Upoznajte Parove  
21:00  Srbija na dlanu  
22:00  Parovi žurka  
02:30  Parovi - Noćobdije  
04:30  Rano jutro