Izvor:
17.10.2019 u 12:29
0

MICROSOFT PO 19. PUT ORGANIZOVAO SINERGIJU: „Srbija će postati digitalna kada sir na pijaci bude mogao da se plati mobilnim telefonom!“

U godini u kojoj je svet obeležio pola veka od leta na Mesec, pola veka od prvog povezivanja računara i pola veka od prvog emitovanja kultnog "Letećeg cirkusa Montija Pajtona", Microsoft je po 19. put organizvao tradicionalnu Sinergiju.

Trodnevna konferencija otvorena je uvodom direktora te kompanije u Srbiji Željka Vujinovića, koji je istakao da se u proteklih 18 godina Sinergija menjala i sve više okretala od IT-a ka biznisu, trudeći se da ta dva segmenta sve više poveže, svake godine "podižući lestvicu sve više".

Srbija, po primeni digitalnih tehnologija, može da stane u red sa razvijenim zemljama, istakao je on, dodajući da se u našoj zemlji više ne govori o viziji korišćenja veštačke inteligencije, već da to nešto što već postoji i što se već realizuje kroz konkretne projekte.

– Srbija će postati digitalna kada sir na pijaci bude mogao da se plati mobilnim telefonom – citirao je Vujinović rečenicu sa jedne od prethodnih Sinergija, zaključivši potom – To je danas realnost –

U poslednje dve decenije čovečanstvo "konzumira" više podataka nego ikada tokom istorije. A u takvom tehnološkom i poslovnom okruženju – podatak je sve!

Sam po sebi, podatak je – samo reč. On postaje vredan onda kada se "utilitizuje" i prilagodi potrebi, analizira i upotrebi u biznisu i drugim industrijama.

"Data is new electricity!", naziv je prezentacije koju je održala generalna direktorka Microsofta za Srednju i istočnu Evropu Anke den Ouden. Ona je istakla da, podatak ne "oživljava" sam od sebe, već shvatanjem šta je kome potrebno od tog podatka.

Upravo zbog toga, ako želite da postanete data scientist – sada je pravo vreme. To je budućnost koja zahteva znanje i otvara priliku za dobru zradu, istakla je Den Ouden, naglasivši da su Srbiji vrata otvorena kada su programeri u pitanju, ali i da se data scientisti sve više traže.

Da lozinke, koje svakodnevno svugde koristimo, nisu baš najsigurniji vid zaštite naših digitalnih identiteta, govori podatak da je Microsoftu, u jednom trenutku, bilo prijavljeno 686.000 zahteva za njihovu promenu – u samo jednom mesecu.

Regionalni direktor Microsoft zajednice Damir Dizdarević, na prethodnim Sinergijama više puta ocenjivan kao jedan od najboljih predavača, kaže da u virtuelnom svetu mi nismo ti koji kontrolišemo svoje podatke, već ih samo "punimo".

Što je više virtuelnih identiteta, više je i različitih naloga i potrebe da se na njih logujemo. Time smo sve više u prilici da svoje podatke izlažemo drugima. A ugroziti nečiji digitalni identitet mnogo je jednostavnije nego što se misli…

Zato nam nove tenedencije u polju zaštite podataka govore da predstoji – odumiranje lozinki. "Passwordless" pristup prevenstveno će se zasnivati na biometrici, koja će se sve više usavršavati bihejvioralnom analizom. To je put koji nas, u ne tako dalekoj budućnosti, vodi do decentralizovanog identiteta, koji će obuhvatati sve ono što naši digitalni identiteti jesu.

Uvodne prezentacije 19. Sinergije bile su zanimljiva i informativna demonstracija onoga što učesnike čeka kroz više od 70 predavanja i demonstracija, od danas do petka.

U glavnom fokusu ovogodišnje konferencije nalaze se teme kao što su veštačka inteligencija, cloud tehnologije i inovativno preduzetništvo. Biće reči i o ovdašnjoj developerskoj i start-up zajednici, i realizaciji digitalnih rešenja koje one mogu da ponude, kao i o najaktuelnijim rešenjima iz oblasti cyber bezbednost i izgradnje moderne biznis infrastrukture.

Izvor: B92.net
Foto: Pcpress.rs/Printscreen

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter