Izvor:
19.05.2019 u 08:25
0

KOLIKO SMO BEZBEDNI NA INTERNETU: Kako da sigurno kupujemo i plaćamo onlajn sa kreditnim karticama!

Idući put kad se logujute u svoje elektronsko ili mobilno bankarstvo svakako imajte na umu ove savete.

Često menjajte lozinke

Da, gnjavaža je i naporno stalno iznova izmišljati i pamtiti lozinke za razne servise online, a da pritom sadrže slova (velika i mala), brojke, posebne znakove i simbole… No, to je jedan od najboljih načina kako ostati korak ispred kriminalaca koji su u internet svetu. U tome vam mogu pomoći alati za upravljanje lozinkama, iako ni oni nisu bez mana i rizika.

Nemojte koristiti javni Wi-Fi

Bežični internet danas je sveprisutan i lako dostupan. No, to ne znači kako je siguran. Stoga se suzdržite od obavljanja bankovnih transakcija online ako niste na sigurnoj Wi-Fi mreži.

Ako baš morate nešto obaviti dok ste na javno dostupnoj mreži, proverite koristi li web odredište na koje se spajate sigurniji protokol (adresa počinje s https:// umjesto http://). Također, koristite virtualne privatne mreže, a i mobilni internet je manje loša opcija u takvim situacijama.

Uključite duplu proveru

Dupla provera (two-factor authentication, 2FA) daje vam dodatni sloj zaštite za osetljive podatke i informacije. Kad se llogujete koristeći 2FA obično ćete svaki put SMS-om dobiti jednokratnu lozinku, što će odvratiti većinu hakera ali i vas upozoriti ako se netko pokušava ulogovati bez vašeg znanja i dozvole.

Ne otvarajte sumnjivu e-poštu

Banke u pravilu neće od vas tražiti slanje osetljivih podataka i informacija o vašem bankovnom računu. Stoga ako primite takav e-mail, nemojte nasesti – gotovo sigurno je reč o napadu kojeg se naziva phishing i kojim vas pokušavaju prevariti. Često će ići tako daleko da poruka izgleda uverljivo autentično, ali ne dajte se prevariti.

Izbegavajte automatsko logovanje

Pri automatskom logiranju vaš web preglednik pohranjuje korisničko ime i lozinku kako biste idući put mogli brže pristupiti vašem bankovnom računu online. To je praktično, ali je ujedno i prilično rizično jer vešt haker to može zloupotrebiti kako bi se dokopao pristupa vašem računu. Isključite tu opciju na mobilnom računaru i laptopu.

Koristite službene aplikacije za m-banking

Korišćenje službenih aplikacija na mobilnom su manje ruizična, pogotovo ako se pridržavate i drugih ovde navedenih saveta jer su hakeri i dalje slabi na korisnike koji obavljaju ove radnje preko laptopova.

Redovno instalirajte softverske nadogradnje

Kako biste se zaštitili važno je redovno instalirati softverske nadogradnje za vaš računar i mobilni uređaj, čak i kad to može potrajati nešto duže. Time ćete na njih postaviti najnovije izdanje zaštite protiv raznih zlonamernih napada.

Zaključajte svoj mobilni uređaj

Ako redovno koristite m-banking ili to planirate činiti svakako zaštitite svoj pametni telefon na sve moguće načine. Zaključajte ga otiskom prsta, licem, obrascem ili PIN-om. Time ćete eventualnom lopovu-hakeru otežati provaljivanje u njega.

Prijavite se za alarme SMS-om

Proverite nude li u vašoj banci mogućnost slanja upozorenja o vašem računu SMS-om. Tako ćete biti alarmirani u slučaju kad se nešto sumnjivo dogodi i dobit ćete priliku brzo reagirati.

Držite oko na stanju računa

Ako redovno pratite promene na vašim računima lakše ćete i brže uočiti ukoliko se nešto sumnjivo počne događati, pa ćete moći i prevashodno reagovati.

Izvor: tportal.hr
Foto: Twitter/printscreen/@coolfinesse

    PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

    Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

    Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

    Ostavite komentar

    Unesite pojam i stisnite enter