Izvor:
11.05.2019 u 07:56
0

DA LI STE ZA ILI PROTIV? Pomažu li slušalice za poništavanje zvuka onima koji često putuju?

Slušalice koje poništavaju buku redovno su na vrhu liste neizostavnih putnih izuma, ali da li ih se isplate?

Malo tišine. Ponekad je to sve što želimo. Bilo da je to na pola puta u trajanju od 10 sati letenja sa bebom koja plače, ili pokušajem spavanja kroz hrkanje iz susjedne hotelske sobe, obećanje slušalica koje poništavaju buku je ono što svaki putnik najvjerojatnije smatra intrigantnim.

Ipak, jesu li vredni toga? Ove slušalice su često skupe i za neke ljude ne predstavljaju naviku.

Većinu poslednjih pet godina sam proveo putujući, mnogo sam putovao avionom ali i vozom, a kao neko ko je koristi već duže vreme slušalice koje poništavaju buku, definitivno mogu reći "možda".

Kako (i kada) rade slušalice koje poništavaju buku?
Slušalice koje uklanjaju buku, koje se nazivaju i aktivne slušalice koje poništavaju buku, koriste elektronsku obradu za analizu ambijentalnog zvuka i pokušaj generisanja „suprotnog“ zvuka. Rezultat je manje buke.

Nisu savršene. Ove slušalice ne „stvaraju“ tišinu, niti su u stanju da eliminišu buku. Apsolutno najbolje slušalice koje poništavaju buku samo smanjuju buku i najbolje rade sa zvukovima niskih frekvencija. Znači glasan zvuk je tiši šum. Grmljavina na avionu je tiši zvuk aviona. Takođe ne rade dobro za sve zvukove. Na višim frekvencijama, kao što je ljudski raspon glasa i više, slušalice rade vrlo malo, ako ništa drugo. Dakle, ako se nadate da ćete blokirati krikove bebe u sedištu 15C, nemate sreće. Brzi i prolazni zvukovi, kao što je zatvaranje vrata ili ruka, takođe nisu blokirani.

Ono što je možda još više frustrirajuće ne rade sve slušalice koje uklanjaju buku isto. Najbolje je da se smanji buka, a najgore smanjuje malo ili ništa. Nema načina da se kaže, gledajući specifikacije slušalica koje su koje.

Happytv.rs
Foto: Arhiva

 
PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter