Izvor:
09.02.2019 u 10:24
0

FLEKSIBILNI TELEFONI: Uskoro će displeji biti toliko elastični da ćemo moći da ih savijamo!

Kada papir ne može da stane u džep, mi ga presavijemo. Ako telefon ili tablet ne mogu da stanu u džep, moramo da nabavimo tašnu ili torbicu. Prema onome što smo mogli da vidimo na nedavno završenom sajmu CES, već tokom godine to bi moglo da se promeni, pa ćemo i telefone moći da savijamo. Naime, predstavljeno je nekoliko prototipa pametnih telefona sa savitljivim ekranom, ali i TV aparata i drugih uređaja

Ideja o takozvanom fleksibilnom ekranu koji je moguće savijati i preklapati po želji i potrebi nije nova. Nekoliko decenija unazad stručnjaci naporno rade na konstruisanju displeja koji bi bili dovoljno tanki i elastični tako da se ne lome pri savijanju. Prvi uspešni modeli bili su bazirani na tehnologiji elektronskog papira i kao takvi ne naročito pogodni za najrazličitije primene.

Sada imamo rešenja koja koriste napredne kolor displeje, a proizvođači se prosto utrkuju da patentiraju svoje vizije telefona budućnosti. Oni će biti kombinacija telefona i tableta, u zavisnosti od toga da li se upotrebljavaju u savijenom ili rasklopljenom režimu rada. Postoje čak i vizije koje uključuju "laptop položaj" kod koga je ekran samo donekle otvoren tako da jedna polovina uređaja služi kao virtuelna tastatura.

Budući da je na sajmu predstavljen televizor sa ekranom koji bukvalno može da se smota u rolnu, moguće je da će neko od proizvođača ponuditi i telefon sa sličnim rešenjem. To bi značilo da će ekran moći da bude i nekoliko puta veći od osnove uređaja.

Naravno, još uvek postoje tehničke prepreke koje je potrebno prevazići. Jedan od problema odnosi se na mehanizam savijanja, odnosno zglobova koji moraju biti sposobni da izdrže višestruku upotrebu. Pored toga, proizvođači softvera sada imaju zadatak da obezbede dovoljno brzu tranziciju iz jednog režima u drugi, ali i sjajnu priliku da osmisle nove aplikacije i načine upotrebe fleksibilnih ekrana.

Izvor: Telegraf
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter