Izvor:
28.08.2018 u 13:29
0

BEZ DOZVOLE: Evo koliko nas puta u toku dana špijunira Gugl!

Bez obzira na sve zakone, čini se da će velike tehnološke kompanije nastaviti da sakupljaju naše podatke, pa čak i bez dozvole.

Google već nekoliko puta bio optuživan za sakupljanje podataka korisnika na nejasan i krajnje netrasparentan način.

EU je već na ivici živaca i želi da se tehnološki div iz SAD pokori njenim pravilima o privatnosti.

A sada je novo istraživanje dodatno potvrdilo pomenute optužbe.

Google preko Chrome brauzera na Androidu sakuplja 10 puta više podataka nego što je to slučaj sa Safari brauzerom na iPhoneu.

Ali, ovo je donekle i očekivano jer Apple i Google funkcionišu na potpuno različite načine.

Ipak, to ne znači da je ono što Google radi ispravno.

Istraživanje Daglasa Šmita sa Vanderbilt univerziteta otkrilo je tačan broj veza i količinu podataka koji se šalju Googleovim serverima preko Android uređaja na kom se nalazi Chrome, a isto je urađeno i sa Safari brauzerom.

Kao što biste možda očekivali, rezultat nije bio povoljan za najpopularniji mobilni operativni sistem na svetu.

Android telefon sa Chrome brauzerom slao je podatke u vezi sa lokacijom uređaja čak 340 puta u tokui jednog dana, tačnije, 14 puta na svakih sat vremena.

To znači da Google dobija skoro 50 puta više podataka sa svojih uređaja u poređenju sa Appleom.

Apple ne mora da prodaje vaše podatke

Apple ne sakuplja podatke i ne zarađuje novac kroz posebno targetirane oglase koje pogone lični podaci korisnika.

Sa druge strane, bez naših ličnih podataka Google je gotovo nemoćan da izađe oglašivačima u susret i zaradi milione, ali i korisnicima pruži brojne servise koji su skrojeni po njihovim potrebama, interesovanjima i željama.

Ali ništa od toga ne može da bude izgovor. Količina podataka koji se skupljaju je ogromna i ne odnosi se samo na lokaciju uređaja.

Bez obzira na to da li se slažete sa ovim skupljanjem podataka ili ne, jasno je da je potrebna bolja kontrola nad načinom na koji se oni pribavljaju i koliko su korisnici svesni toga.

Izvor: Telegraf
Foto: pixabay.com

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter