Izvor:
23.08.2018 u 15:01
0

ODABERITE PRAVI WiFi KANAL: Prosta opcija u podešavanjima modema može da vam značajno ubrza internet!

Ubrzajte svoj internet tako što ćete odabrati pravi kanal u podešavanjima rutera ili modema.

Bežične mreže prešle su dalek put u proteklih nekoliko decenija. A ipak, održiv WiFi signal i dalje je problem za mnoge.

Za to može da bude odgovorno nekoliko stvari – lokacija, lokalne smetnje i koliko je uređaj daleko od rutera.

Na svu sreću, uvek postoji način da se malo poboljša brzina interneta.

Ako ste ikada ušli u podešavanja svog rutetra, sigurno ste primetili reč "channel" (kanal). Kod većine rutera, odabir kanala je postavljen na automatsko biranje. Ipak, važno je da znate da postoje kanali koji su brži od drugih, ali to ne znači da odmah krenete da ih menjate.

Čitajte dalje kak obiste saznali o 802.11 kanalima, mešanju i razlici između 2.4GHz i 5GHz bežičnom internetu.

Kanali 1,6 i 11

Veliki broj WiFi instalacija i dalje koristi 2.4GHz vezu na neki način. 802.11ac je svoj debi ima 2013. godine i sada polako uvodi 5GHz – ali zahvaljujući kompatibilnosti, dual-radio ruteri i jeftiniji uređaji će nastaviti da vladaju na 2.4GHz još neko vreme.

Sve WiFi verzije, uključujući i 802.11n (a,b,g,n) operišu između 2400 i 2500MHz. Ovih 100MHz su odvojeni u 14 kanal (Svaki je 20MHz).

Kako ste verovatno primetili, 14 kanala je mnogo više od 100MHz – i kao rezultat toga, svaki 2.4Ghz kanal se preklapa sa još nekoliko.

A to je loše i jedan od razloga za sporiji internet.

NA svu sreću, kanali 1, 6 i 11 su dovoljno razdvojeni da ne dolazi do preklapanja.

Zato bi trebalo da probate da izaberete njih ako koristite 802.11n sa 20MHz kanalima – ako želite da koristite 40MHz kanale, imajte na umu da bi moglo da dođe do zagušenja.

Koji kanal treba koristite u gusto naseljenom predelu?

Ako želite maksimalnu vezu i minimalne smetnje, kanali 1, 6 i 11 su vaš najbolji izbor.

Ali to zavisi i od drugih bežičnih veza u vašoj blizini, jedna od tih kanala bi mogao da bude bolja opcija od drugih.

Primera radi, ako koristite kanal 1, a neko pored vas kanal 2, onda će vam signal biti loš. U toj situaciji, trebalo bi da se prebacite na kanal 11 kako biste kompletno izbegli mešanje signala i smetnje (iako bi i 6 bio dobar izbor).

Možda vam zvuči primamljivo da iskoristite i neki drugi kanal, ali u tom slučaju vi ćete biti izvor mešanja.

U idealnom svetu, mogli biste da pričate sa komšijama i dogovorite se da svi koristite jedan od ova tri kanala.
Imajte na umu i da zidovi prilično slabe signal. Ako između vas i komšije postoji zid od cigle, verovatno oboje možete da koristite kanal 1 bez smetnji. Ali ako su zidovi tanji, trebalo bi da koristite različite kanale.

A šta sa 5GHz?

Sjajna stvar sa 5GHz (802.11n i 802.11ac) je to što postoji znatno više prostora na višim frekvencijama – nudi 23 nepreklapajuća 20MHz kanala.

Počinjući sa 802.11n i nastavljajući sa 802.11ac, bežična tehnologija je postala mnogo naprednija nego u vreme preistorijskih dana 802.11b i g.

Ako koristite 5GHz signal, a zidovi vam nisu tanki kao flis papir, onda možete da koristite brže 40, 80 i 160MHz kanale ako želite.

Vremenom, kako se svi budu prebacili na novi hardver i okrenuli 5GHz signalu, biranje pravog kanala postaće stvar prošlosti.

Izvor: Telegraf
Foto: YouTube/Printscreen

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter