Da li ste se ikada zapitali: Šta će se desiti kada nestane Sunce?

I pored toga što možda deluje neverovatno, Sunce će u nekom trenutku umreti, odnosno nestati. Do sada, međutim, niko nije mogao sa sigurnošću da tvrdi šta može da usledi pošto se to dogodi...

Tim naučnika sa Univerziteta u Mančesteru sproveo je istraživanje u kome su otkrili da će se, jednom kada Sunce nestane, sav njegov vodonik u periodu od pet milijardi godina pretvoriti u ogroman sjajni presten sačinjen od prašine i gasa. 

Tu pojavu astrolozi nazivaju planetarna maglina (ili planetarna nebula). Ona bi mogla da se proširi na sve do Venerine orbita, a možda i dalje. 

Jedan od istraživača doktor Albert Ziđilstra kaže: 

"Planetarna maglina je nešto najlepše što može da se primeti na noćnom nebu. Lepo je znati da će Sunce jednog dana postati nešto tako lepo, čak i ako mi ne budemo tu da uživamo u prizoru." 

Maglina će biti vidljva oko 10 od 20 hiljada godina, i kada se raspadne, od nje će nastati mnogo sirovog materijala za stvaranje velikog broja novih zvezda i planeta, što zvuči kao zaista "epski oblik raciklaže". 

Naučnici su do ovih zaključaka došli nakon što su stvorili čitav niz kompjuterskih modela i analizirali koliko brzo su zvezde u stanju da se zagrevaju pre nego što se raspadnu, piše Indipendent.

Prethodno se verovalo da je Sunce previše malo da bi stovorlo nebulu, ali su nova proučavanja pokazala da ono moći da proizvede sasvim dovoljno toplote da bi, na kraju, do toga došlo. 

"Došli smo do zaključka da će zvezde čija je masa 10 odsto manja od mase Sunca proizvesti prozračniju maglinu, a zvezde sa masom i do tri puta većom od sunčeve mnogo svetlije nebule", zaključio je doktor Ziđilstra.

 

b92.net
Foto: pixabay.com, arhiva

 

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost

HappyTV

Četvrtak
04:30  Rano jutro  
06.45  Dobro jutro Srbijo  
11:30  Parovi - Jutarnja kafica  
11:55  Vesti  
12:05  Parovi - Jutarnjakafica  
12:55  Vesti  
13:05  Parovi - Jutarnja kafica  
13:55  Vesti  
14:05  Serija: Kazna  
15:15  Posle ručka  
17:30  Telemaster  
18:10  Serija: Kazna  
19:00  Upoznajte Parove  
21:00  Goli život  
23:00  Parovi - Live  
02:30  Parovi - Noćobdije  
04:30  Rano jutro