NASA ĆE OVIM ROBOTIMA TRAŽITI VANZEMALJCE: Pogledajte kako će se probijati do najskrivenijih mesta! (VIDEO)

 

NASA planira da u budućnosti istražuje zaleđenu površinu Jupiterovog satelita Evropa, ali i drugih zaleđenih satelita u Sunčevom sistemu. Međutim, za to će im trebati novi roboti i alati koji su posebno dizajnirani za led.

 

Tim povodom, NASA je finansirala studiju u kojoj se radi na razvoju alata za prikupljanje uzoraka s površine Evrope, ali i ispod njene površine.

– U budućnosti želimo da odgovorimo na pitanje ima li života na satelitima udaljenih planeta – rekao je Tom Kvik, vođa programa za razvoj novih tehnologija u NASA-i. Govoreći o Evropi, Enkeladu i Titanu, Kvik je rekao kako rade na tome da odrede koji su im tačno alati potrebni kako bi za 10 ili 15 godina bili spremni za svemirske letelice.

Ti novi roboti moraće da budu dizajnirani za različite izazovne okoline i rad na ekstremno niskim temperaturama. Njihovi točkovi mogli bi da se kreću po ledu koji se ponaša poput peska, a površinu Evrope pogađa i snažno zračenje. Međutim, najuzbudljiviji deo biće odlazak u okeane ispod njene površine, ali za to treba da razviju potpuno nove tehnologije.

Led na Evropi mogao bi da bude debeo između 10 i 20 kilometara, a zbog toga se radi na razvoju sonde koja bi mogla da buši kroz led prema okeanu. Pritom bi jezgra s plutonijumom topila led i analizirala tu vodu.

Naučnici rade i na razvoju novih robotskih ruku koje bi mogle da se rasklope na većoj udaljenosti od onih kakve su na sadašnjim roverima. Takav veći doseg omogućio bi i sigurnije istraživanje, a za mete koje su još udaljenije ili nedostupnije radi se na lansiranju mehanizama za analizu.

Dok NASA ima puno iskustva s roverima na Marsu, točkovi za Evropu i druge satelite biće potpuno drugačiji izazov.

Pogledajte video:

 

 

 

 

 

 

telegraf.rs
foto:printscreen

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost

HappyTV

Petak
04:30  Rano jutro
06:45  Dobro jutro Srbijo
11:30  Parovi - Jutarnja kafica
11:55  Vesti
12:05  Parovi - Jutarnja kafica
12:55  Vesti
13:05  Parovi - Jutarnja kafica
13:55  Vesti
14:05  Serija: Kazna
15:15  Posle ručka
17:30  Telemaster
18:10  Serija: Kazna
19:00  Upoznajte Parove
21:00  Provodadžija
22:00  Parovi - Vruća stolica
02:30  Parovi - Noćobdije
04:30  Rano jutro