Izvor:
01.04.2017 u 18:26
0

OTKRIVAMO: Pomoću ovih „čudesa“ NASA traži vanzemaljce!

NASA u budućnosti planira da istraži zaleđenu površinu Jupiterovog satelita Evropa, ali i drugih zaleđenih satelita u Sunčevom sistemu.

Kako bi mogli da otkriju da li Evropa krije možda neke oblike života trebaće nam novi roboti i alati posebno, dizajnirani za led. Tako je NASA finansirala studiju u kojoj se radi na razvoju alata za prikupljanje uzoraka s površine Evrope, ali i ispod njene površine.

– U budućnosti želimo da odgovorimo na pitanje ima li života na satelitima udaljenih planeta – rekao je Tom Cvik, koji vodi program za razvoj novih tehnologija u NASA.

Govoreći o Evropi, Enkeladu i Titanu, Cvik je rekao kako rade na tome da odrede koji su im tačno alati potrebni kako bi za 10 ili 15 godina bili spremni za svemirske letelice.

Ti novi roboti moraće biti dizajnirani za različite izazove, uključujući i rad na ekstremno niskim temperaturama. Njihovi kotači mogli bi se kretati po ledu koji se ponaša poput peska, a površinu Evrope pogađa i snažno zračenje. No, najuzbudljiviji deo biće odlazak u okeane ispod njene površine, ali za to treba da razviju potpuno nove tehnologije.

Led na Evropi mogao bi biti debeo između 10 i 20 kilometara, a zbog toga se radi na razvoju sonde koja bi mogla bušiti kroz led prema okeanu. Pritom bi jezgra s plutonijumom topila led i analizirala tu vodu.

Naučnici rade i na razvoju novih robotskih ruku koje bi se mogle rasklopiti na puno veću udaljenost od onih danas. Takav veći opseg omogućio bi i sigurnije istraživanje, a za mete koje su još udaljenije ili nedostupnije radi se na lansiranju mehanizama za analizu.

Dok NASA ima puno iskustva s "roverima" na Marsu, kotači za Evropu i druge satelite biće potpuno drugačiji izazov.

alo-rs
foto:arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter