Izvor:
30.03.2017 u 20:07
0

Prva reciklirana raketa OSVAJA SVEMIR!

Američka kompanija "Spejs Iks" (SpaceX) lansiraće večeras u kosmos svoju prvu recikliranu raketu, koristeći za postizanje ubrzanja raketu koja je prošle godine upotrebljena za dostavljanje namirnica astronautima u Međunarodnoj kosmičkoj stanici.

Planirano je da raketa bude lansirana u 18:27 sati po lokalnom vremenu sa Kejp Kanaverala na Floridi, a svrha lanisranja je da se raketom u udaljenu orbitu pošalje komunikacioni satelit za kompaniju SES sa sedištem u Luksemburgu, prenosi AFP.

Bela raketa "Falkon 9", koja se trenutno nalazi na lansirnoj platformi NASA-e, sadrži u svom sklopu visoku raketu za postizanje ubrzanja koja je prošle godine u kosmos poslala teretni kosmički brod "Dragon" bez posade, a potom se vratila na okeansku platformu.

Kompanija "Spejs Iks" sa sedištem u Kaliforniji, u vlasništvu Ilona Maska, godinama unapređuje tehnologiju potisnih raketa, odnosno raketa za postizanje ubrzanja, kako bi se omogućio njihov bezbedan povratak iz kosmosa na kopnenu ili vodenu platformu na Zemlji.

Do sada je uspešno vratila na Zemlju osam takvih raketa pri čemu je pet sletelo u okean, a tri na kopno, a cilj je, kako kaže vlasnik kompanije Ilon Mask, da se delovi rakete učine ponovo upotrebljivim kao što je slučaj i sa delovima automobila, aviona i bicikala.

Trenutno se delovi rakete vredni miliona dolara bacaju posle svakog lansiranja, dok zvaničnici "Spejs Iksa" tvrde da bi upotrebom recikliranih delova troškovi mogli da se smanje za oko 30 odsto.

Svako lansiranje rakete "Falkon 9" košta, inače, više od 61 miliona dolara, napominje francuska agencija.

blic.rs
foto:Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter