Izvor:
22.09.2017 u 14:25
0

NAVIKA KOJA DOVODI DO PREVARE: Da li vi i vaš partner radite ovo?

Prema iskustvu mnogih terapeuta specijalizovanih za probleme ljubavnih parova, jedna navika najčešće je uzrok nevere.

Radi se o – izbegavanju konflikta. Mnogi od nas držaće u sebi sve svoja osećanja, a to postaje posebno štetno ako su u pitanju negativne emocije, sumnje ili problemi. Iako mislimo da guranjem tih negativnih osećanja pod tepih u želji da izbegnemo raspravu ili svađu radimo dobru stvar, u određenom trenutku partneru ćemo početi prebacivati probleme o kojima zapravo nikada nismo otvoreno raspravljali.

Umesto da se okrenu otvorenoj komunikaciji, partneri se najčešće okrenu drugoj osobi i tada dolazi do nevere. Stručnjaci smatraju da se jedino iskrenim razgovorom može sprečiti preljuba, a pre tog razgovora sami sebi moramo postaviti sledeća pitanja:

1. Postoji li nešto što ne mogu lako podeliti s partnerom?

2. Zašto se bojim podeliti to s njim?

3. Šta mi zapravo treba od njega, a ignorišem to?

4. Šta je ključna stvar za moje dobro, a ne dobijam to od njega?

Konflikt nije uvek loš i prirodno je da do njega dođe, stoga ga se ne smemo plašiti niti ga izbegavati jer zahvaljujući njemu obe strane često dobiju priliku saznati koji faktori u vezi stvaraju problem. Ako ga ipak izbegavamo, lako dolazi do zameranja i prezira.

Ugledni psiholog Džon Gotman koji više od 40 godina proučava ljubavne odnose, upravo prezir smatra najvećim neprijateljem brakova i veza. Taj negativan osećaj neodobravanja popraćen ljutnjom i odbacivanjem puno je gori od klasične isfrustriranosti jer prezir ukazuje na to da partner na vas ne gleda kao na nekog jednakog sebi, već smatra da vredite manje.

Izvor:Kurir.rs
Foto:Twitter/raj189991

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter