Izvor:
20.05.2016 u 00:56
0

VODITE RAČUNA O OVOME: Evo koji “bezazleni“ postupci mogu da vode ka razvodu braka

Da li ste ikada uhvatili sebe dok vrtite očima kada vam partner nešto kaže ili dok postajete preterano sarkastični tokom razgovora? Takvi naizgled bezazleni postupci zapravo uopšte nisu naivni. Sudeći po istraživaču Džonu Gotmanu, ovakvo ponašanje spada među najvažnije znakove koji najavljuju razvod braka.

Već četrdeset godina ovaj profesor psihologije sa Univerzitata u Vašingtonu i njegov tim proučavaju odnose između bračnih partnera s namerom da utvrde koji su ključni znakovi koji predviđaju razvod.

Nepoštovanje je prvi na listi najčešćih znakova, a prate ga kritičnost, odbrambeni stav i emocionalno udaljavanje od partnera. U skladu sa otkrićima, stručnjaci su dali i 6 saveta kako treba sačuvati brak:

1. Shvatite da je način sve.

Zapamtite da se ne računa ono što kažete, nego kako to kažete. Nepoštovanje se obično javlja u obliku davanja imena, sarkazma, vrtenja očima i uzdisanja, a to uništava poverenje poput otrova. Svoje stavove i poruke treba da prenesete tako da ne činite štetu vezi.

2. Izbrišite uzrečicu "šta god" iz svog rečnika.

Kad god kažete partneru "šta god", vi praktično kažete svom patrneru da ga nećete slušati. Ovo ukazuje i na to da o čemu god razgovarali, to neće biti važno, i da vas uopšte ne zanima. A to je poslenje što neko nekome treba da poruči u vezi.

3. Izbegavajte sarkazam i surove šale.

Izbegavajte komentare tipa "Kladim se da jesi" ili "Uuu, baš smešno" koje izgovarate neprijatnim tonom.

4. Ne živite u prošlosti.

Mnogi pokazuju nepoštovanje u braku zato što su propustili mnogo malih stvari da se "nakupi". Da biste to izbegli, treba da živite u sadašnjosti i da održavate dobru komunikaciju o aktuelnostima. Ako ste nečime nezadovoljni, treba to da kažete direktno.

5. Pripazite na govor tela.

Ako zateknete sebe kako kolutate očima ili se podrugljivo smeškate, to može značiti da vam je brak u opasnosti.

6. Nikada ne recite bračnom partneru: "Ti preteruješ!".

Ako izgovorite ovakav komentar, to znači da vam ono što partner govori nije važno. Bolje je da pažljivo saslušate i razumete njegov/njen ugao gledanja na stvari.

HappyTv.rs
Foto: Pixabay, Instagram/_emilyriggsbridal

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter