Izvor:
19.06.2018 u 12:13
0

OVO NAM FRIZERI NIKADA NE BI OTKRILI: Negujte kosu na pravi način!

Na koje smo sve načine uništavali kosu jer smo bili u zabludi

Od detinjstva nas uče da će nam kosa loše izgledati ako je peremo suviše često i da odgovarajuća nege može učiniti čuda za volumen kose. Međutim, ispostavilo se da većina ovih "večnih" istina nije ništa drugo do mit. Ovo su najpopularniji mitovi o nezi kose i načini kojima smo uništavali kosu jer smo bili u zabludi.

Mit broj 1: Što je više šišate, brže će da raste

Pošto kosa raste iz korena, a ne od krajeva, šišanje kose ni na koji način ne utiče na brzinu rasta kose. Takođe, suprotno popularnom verovanju, brijanje glave ne utiče na gustinu kose, jer je broj folikula kose genetska osobina.

Mit broj 2: Prirodno sušenje kose je bolje od sušenja fenom

Ako imate kratku kosu koja se osuši za nekoliko minuta, nije vam potreban fen. Međutim, poželjno je da dugu kosu ipak sušite fenom, jer vodeni molekuli koji prodiru u strukturu dlaka, bukvalno ispiraju keratin iz njih, čineći kosu krhkom i suvom.

Mit broj 3: Kosa se "navikne" na šampon

Pošto kosa, kao i nokti, sadrži mrtvo tkivo, ona ne može da stvori zavisnost. Drugim rečima, ako perete kosu istim šamponom duže vreme, vaša kosa se neće brže prljati ili rasti sporije. Mnogi faktori utiču na to da vam deluje da se kosa privilkla na određenu marku šampona.

Mit broj 4: Suvo teme je glavni uzrok peruti

Zapravo je suprotno. Perut se javlja kod ljudi sa masnim temenom. Zato, ako vam se javi ovaj problem, prestanite da koristite ulje za kosu, koje suprotno vašim očekivanjima, može samo da pogorša situaciju.

Mit broj 5: Krajevi kose se mogu oporaviti

Rascvetale krajeva možete "zatvoriti" na neko vreme uz pomoć specijalnih maski ili ulja. Međutim, da biste ih se rešili, ipak ćete morati da ih skratite.

Mit broj 6: Često češljanje neguje kosu

Često češljanje raspoređuje masnoću duže cele kose, pa se ona mnogo brže isprlja. Samo češljanje ne utiče na negu kose i može samo da pogorša situaciju. Zato je najbolje da češljate kosu samo kada je to neophodno. U ovom slučaju, mala količina masnoće koja će se rasporediti duž kose, učiniće da kosa izgleda sjajno, ali ne i prljavo.

Mit broj 7: Odgovarajuća nega će učiniti kosu gušćom

Gustina kose, kao i broj folikula kose, jeste genetska osobina, pa ni kvalitetna nega ne utiče na njih. Ipak, odgovarajući proizvodi mogu vašoj kosi dati prividan volumen.

Mit broj 8: Što češće perete kosu, ona će se brže mastiti

Kao i boja, gustina, kovrdže količina masnoće koje otpuštaju masne ćelije uslovljena je genetikom. Zato, nažalost, često ili retko pranje kose ne utiče na to koliko će se vaša kosa bržo prljati. Ipak, odgovarajuća nega može da da utiče na rad lojnih žlezda, pa će se kosa sporije prljati.

Mit broj 9: Ako iščupate sedu dlake, porašće dve ili tri na njenom mestu

Pošto kvantitet kose sve osobe ne zavisi od nege ili ishrane kose, nekoliko dlaka ne može porasti umesto jedne. Međutim, ipak je bolje da ne čupate sede vlasi jer možete oštetiti folikule ili dovesti do urastanja dlaka.

Mit broj 10: Hladna voda zatvara kutikulu, pa kosa postaje glatka

Pošto kosa sadrži mrtvo tkivo, ni hladna ni topla voda nije u stanju da utiče na stanje kutikule

Izvor: Stil
Foto: nstagram/anhcotran

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter