MOŽE DA SE REŠI: Perut nije samo estetski problem!

 

Ako primetite veće naslage peruti koje nikako ne silaze s temena, kao i bol, svrab i crvenilo kože glave, javite se dermatologu

Perut je medicinski problem i vrlo neprijatna pojava koju treba lečiti.

Ovo je neprijatno stanje koje izaziva svrab, zategnutost i preterano ljuspanje kože glave. Gljivice podstaknute određenim klimatskim, hormonskim promenama i stresom brže se razmnožavaju i skupljaju na koži glave kao područje najveće koncentracije lojnih žlezda.

Pojačano lučenje loja doprinosi razmnožavanju gljivica, a to dovodi do iritacije kože i pojačanog odumiranja kože ćelija, a kao rezultat toga javlja se perut. Ona se leči pre svega medicinskim šamponom protiv peruti, a u težim slučajevima treba potražiti savet dermatologa.

Šta je seboreja

Seboreja je pojačano lučenje lojnih žlezda, čiji je uzrok i dalje nepoznat. Ponekad, ako se ne leči, može da izazove opadanje kose. U slučaju seboreje, kosa postaje masna i na tom delu glave se stvara masna perut u vidu žućkasto-sivih masnih naslaga.

Seborejična ćelavost se javlja i kod žena, ali kod njih kosa ne opada potpuno i ne prouzrokuje potpunu ćelavost kao kod muškaraca. Takođe se javlja i na licu, oko nosa, iza ušnih školjki i na čelu, u vidu bubuljica, mitesera i crvenila s perutanjem. Za lečenje se obavezno treba obratiti specijalisti dermatologu.

Ko je podložan

Koža glave prirodno proizvodi ulja koja se nazivaju sebum i koja štite kosu i kožu glave, uključujući i trigliceride i masne kiseline. Sebum je idealno okruženje za napredovanje gljivica koje uzimaju masne kiseline iz sebuma. Oni koje pate od peruti i dermatitisa genetski su podložni dobijanju simptoma.

Oprezno s pranjem kose

Zbog zablude da osobe koje pate od peruti loše održavaju ličnu higijenu, mnogi problem pokušavaju da reše tako što kosu prečesto peru i tako dodatno pogoršavaju stanje. Pojedinci su ubeđeni da će ubrzo po izlečenju od peruti i seborejičnog dermatitisa doći do brzog smanjenja efekta posle pozitivnih rezultata u samom startu.

Ukoliko vas poprilično dugo muči ovaj problem i ako je vrlo izražen, a ne možete da ga rešite šamponima protiv peruti koje možete naći u svakoj parfimeriji, najbolje bi bilo da se konsultujete sa dermatologom, koji će vam preporučiti adekvatnu terapiju. U apotekama takođe možete da nađete kvalitetne medicinske šampone koji su se pokazali veoma efikasni i rešavanju ovog problema. Samo posebni šampon protiv peruti koji sadrži antimikotike za borbu protiv gljivice koja ga izaziva može dugoročno kontrolisati problem.

Kurir
Foto: Arhiva 

 

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost