OVAKVA MENSTRUACIJA JE ABNORMALNA: 4 znaka koje žene smatraju uobičajenim, a zapravo su ozbiljni!

Ovo morate da kažete svom ginekologu.

Bolne menstruacije nisu nešto što bi trebalo da se prihvati kao normalno. Naprotiv, treba da ispričate svom ginekologu o teškim simptomima i on će lako prepoznati abnormalnu mestruaciju!

I vi možete da je prepoznate, po sledeća 4 simptoma:

1. Traje duže od 7 dana

Žena sa abnormalnom mestruacijom može da ima ciklus od čak 14 dana, dok je emocionalno i fizički "pogođena" tokom jedne nedelje.

2. Ometa vas u svakodnevnim obavezama

Simptomi abnormalne mestruacije mogu da variraju od bolnih grčeva, do umora i mučnine, povraćanja i drugih simptoma koji ometaju dame u obavljanju svakodnevih aktivnosti.

3. Koliko često menjate uložak ili tampon?

Dame koje pate od abnormalne mestruacije moraju da promene uložak ili tampon čak i svakog sata.

4. Pojava ugrušaka

Da li tokom menstruacije primećujete, osim krvi, i krvne ugruške? Njihova pojava, naročito ako su veći od kovanice od 1 dinar, može da bude simptom abnormalne mestruacije.

Ako ste prepoznali sebe u ovim simptomima, sledeća dva saveta su ključna za vas:

1. Svest o sopstvenom stanju

Prvi korak je da prepoznate simptome abnormalne mestruacije. Dakle, preobilno krvarenje, jaki grčevi, ugrušci i bolan seks nisu normalni. Mnoge žene i ne shvataju da njihove menstruacije zapravo nisu normalne, već imaju svoj medicinski naziv i lek.

2. Progovorite

Čim lekaru budete objasnili pravo stanje, on će moći da odredi šta je tačno u pitanju i da li vam je potrebna neka terapija. U težim slučajevima abnormalne mestruacije, rešenje su hormoni ili čak operacija.

 

Kurir-sti.rs
Foto: Arhiva

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost