Izvor:
18.04.2018 u 17:48
0

Provodite mnogo vremena ispred ekrana? Evo kako to utiče na vaš mozak!

Ako ste od onih ljudi koji za život zarađuju sedeći u kancelariji ispred ekrana, najnovija studija Kalifornijskog unverziteta iz Los Anđelesa mogla bi neprijatno da vas iznenadi.

Iako je već odavno javna tajna da svakodnevno višesatno sedenje pred ekranom nije dobro po zdravlje, novo istraživanje koje je objavila kalifornijska istraživačka organizacija Plos, pokazalo je da sedeći način života utiče na debljinu slepoočnog moždanog režnja koji je odgovoran za memoriju.

U istraživanju sprovedenom na 35 osoba starosti od 45 do 65 godina, kod onih koji su proveli više sati pred ekranom nedelju dana pre istraživanja, primećena je tanja struktura moždanog režnja.

Iako naučnici nisu mogli u potpunosti da potvrde da je upravo to razlog tanje strukture, u zaključku su naveli da neaktivan način života može da dovede do demencije i kognitivnog pada u kasnijem dobu. Razlog toga je što je neaktivnost već povezana sa bolestima srca, dijabetesom i rakom debelog creva.

Naučnici zato poručuju da bi trebalo što više da se aktiviramo ako želimo da smanjimo šansu za obolevanje od navedenih bolesti i navode da je aktivnost najbolji preventivni lek za Alchajmerovu bolest.

b92.net
Foto: pixabay.com

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter