Izvor:
18.02.2018 u 16:46
0

NI ZUBARI IH NIKADA NE JEDU: Kada vidite zašto prestaćete i vi!

Kokice, koštice i jako zaslađena pića loše utiču na zube – uništavaju gleđ, uzrokuju karijes, a mogu i slomiti zube. Ako želite da vam ostanu zdravi, ovu hranu je bolje izbegavati.

1. Kokice

– Jedenje kokica zna izazvati upalu desni, jer ljuskice ostanu između zuba – objasnila je stomatolog Željka Stolar.

– Najviše ljudi koji mi dolaze u ordinaciju sa slomljenim zubima kažu da im se to dogodilo kad su jeli kokice. Često se kokice do kraja ne otvore i tvrda zrna jako lako lome zube, a da ne pričamo o skrivenim ljuskicama koje se zabiju između zubi i izazivaju bol u desnima – objasnio je Džonatan Neman za Rajders Dajdžest, stomatolog iz Njujorka.

2. Suvo voće

Iako jako fino, puno vitamina i minerala, suvo voće je strašno loše za zube.

– Ne samo da je u pitanju koncentrisani šećer, već je i jako lepljiv pa se često zalepi za kutnjake i stvara karijes – napominje dr Neman.

3. Slatka kafa

Često ispijanje slatke kafe, poput one iz automata je "noćna mora" za zube. Stalna izloženost zuba šećeru i mleku u kafi otežava pljuvački borbu protiv šećera i kiselina u ustima.

– Pljuvačka je fantastičan zaštitnik zuba, ali dugotrajnim ispijanjem slatkih pića oni su pod stalnim napadom šećera. S vremenom pljuvačne žlezde jednostavno ne mogu "držati korak" s količinom šećera u ustima i njihov rad se usporava pa pljuvačka više ne može obavljati svoj posao – kaže dr Neman.

4. Semenke

Većina semenki zahteva otvaranje prednjim zubima što može uzrokovati oštećenje i lomove zuba.

5. Topla voda s limunom

Ako ste čuli da je topla voda s limunom dobra zamena za jutarnju kafu, još jednom razmislite o ovoj opciji.

– Zube uništava kiselina iz limuna jer nagriza gleđ. Stalna izloženost kiselim napicima može otopiti gleđ, slabeći tako unutrašnji sloj zuba, koji je žući od gleđi i puno osetljiviji – objasnila je stomatolog Raha Sepehrara za Metro UK.

– Inače, prevelika konzumacija agruma, tj. previše kiseline jako šteti zubima, kao i šećer. Zubi su preosetljivi – izjavila je stomatolog Stolar.

6. Led

– Ne jedite led! Pretvrd je, oštećuje zubnu gleđ i uzrokuje male lomove na zubima. Čak može i odlomiti deo zuba – upozorava američki stomatolog Džon Maraši.

7. Energetska pića

Energetska pića su jako kisela i imaju nizak pH i visok sadržaj šećera. Svedok sam velikom porastu propadanja zuba među studentima koji piju previše ovih pića kako bi uspeli da presede noć. Zbog gustoće i povećanog šećera ovo piće prekriva jednako sve zube i stvara opasnost od mnogobrojnih karijesa – priča zubar Maraši.

– Sva gazirana pića strašno uništavaju gleđ, a nastaju i velike promene na njoj – objasnila je stomatologinja Stolar.

8. Suvo grožđe sa čokoladom

– Suvo grožđe je sam vrag! Ovo je možda iznenađujuće, ali sama čokolada na njemu manje šteti zubima nego suvo voće. U grožđu je veća količina šećera i lako se lepi za zube. U ovom slučaju čokolada je samo benzin sipan na vatru! – objašnjava Maraši.

9. Sportski napitci

Ta pića su osmišljena za sportiste radi rehidratacije. Pomažu nadoknađivanju izgubljene hranjive materije i elektrolita u organizmu. Na drugu stranu, sportska pića su puna tečnog šećera, koji je poznat po tome da stvaraj karijes na teže dostupnim zubima – objašnjava Krista Maning, vlasnica zubne laboratorije u Kentakiju.

10. Hleb s pekmezom i/ili kikiriki puterom

Oba namaza su prepuna šećera, gusta i jako lepljiva, što je recept za karijes. Ako volite ove namaze, potražite one sa manjim procentom šećera i nakon obroka popijte čašu vode. Ako možete, nakon sendviča uzmite žvakaću gumu s pepermintom koja će žvakanjem skinuti većinu šećera sa zuba – savetuje zubar Maning.

11. Konzervirano voće

Ako mislite da je ovo zdrava namirnica zato jer je u pitanju voće, razmislite još jednom.

– Iako se voće obično smatra zdravom i poželjnom namirnicom, konzervirano je jako nezdravo jer je spakovano u sirup i tečni šećer, što se smatra samo jednim korakom dalje od klasičnih bombona – objasnio je Maning.

12. Gumene bombone

Ne samo gumene bombone nego i svi slični slatkiši treba da se izbegavaju u širokom luku. Oni su grozni za zube jer se jako lepe i za zube i desni, a što duže je gumena bombona zalepljena za zub to više bakterije proizvedu kiseline koja uzrokuje karijes – izjavio je kozmetički zubar Lorens Fung.

Izvor: Sitl
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter