Izvor:
28.09.2018 u 15:15
0

OBAVEZNO PROČITAJTE: Alergija na spermu je češća nego što mislite!

Iako zvuči kao loša šala, alergija na spermu zaista postoji, te je znatno češća pojava nego što ljudi misle.

Samo u SAD-u oko 40 hiljada žena ima hiperosetljivost na muški ejakulat, odnosno na jedan ili više proteina koji čine spermu, pokazala je nova studija Univerziteta Sinsinati.

– Glavni krivac za to je protein koji nastaje u prostati, a alergiju uzrokuju biomolekuli, – kaže Majkl Kerol, predavač o reproduktivnom zdravlju na Univerzitetu u Mančesteru.

Oko 12 odsto svih žena moglo bi da bude alergično na spermu, ali retke su one kod kojih izloženost njoj može da ima ozbiljne posledice, poput anafilaktičkog šoka, tvrdi dr. Kerol.

Objašnjava da su brojne žene alergične na spermu partnera, ali to ni same ne znaju jer pogrešno tumače simptome.

Simptomi

– Vrlo često se simptomi alergije na spermu mešaju s onima polnih bolesti ili urinarnih infekcija, poput svraba, peckanja, nagona za mokrenje i osipa, – kaže Kerol.

Kod alergije na spermu, alergena nema u samim spermatozoidima, već u semenoj tečnosti, tvrdi ovaj doktor koji svoje zaključke temelji na još neobjavljenoj naučnoj studiji.

On i njegove kolege žene dijagnostifikuju prema njihovoj ličnoj anamnezi kao i testovima za alergiju.

Imunološka reakcija se javlja samo na semenu tečnost, ali ne i na samu spermu, zbog čega pitanje alergije na spermu nema veze s plodnošću te ne onemogućava začeće.

Najverovatniji "krivac" alergije je osetljivost na glikoprotein iz prostate, zbog čega promena partnera neće pomoći s alergijom.

– Seks s kondomom učinkovit je i uspešan način izbegavanja reakcije, – dodaje Kerol.

Ako imate alergiju na spermu i pokušavate da ostanete trudni, lekar bi trebalo da vam propiše profilaktičke antihistamine koje treba uzeti 30 do 60 minuta pre seksa.

Oni bi trebalo da spreče izbijanje alergije.

Izvor: Nezavisne.com
Foto: Pixabay

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter