Izvor:
12.01.2018 u 22:38
0

ZA NOVOPEČENE MAME: Ove simptome ne smete ignorisati!

Bolne bradavice

Dojenje ne bi smelo biti bolno, nego bi trebalo biti umirujuće i prijatno za bebu i majku. Ako primetite oštećenja bradavica, verovatno bebu pogrešno dojite. Tada potražite pomoć lekara ili patronažne sestre.

Hemoroidi

Mislili ste da je gotovo s ovom ružnom napasti koja je mnoge žene mučila tokom trudnoće? Često se hemoroidi pojave i tokom samog porođaja, zbog naprezanja, pa ih se neko vreme nije tako lako rešiti. Hemoroidi su natečene vene u anusu koje su često vrlo neprijatne, izazivaju bol i peckanje, a ako dođe do pucanja, primetićete i krv.

Na vreme počnite tretirati hemoroide kako biste ih se u što kraćem roku rešile. Za početak je vrlo važno to područje održavati čistim i suvim.

Bol u karlici

Lagani bol nekoliko dana nakon porođaja najčešće nije znak za uzbunu, ali ako bolovi traju duže i snažni su, odmah se obratite lekaru.

Razdvajanje trbušnih mišića

Neko vreme nakon porođaja trbušnim mišićima treba da se vrate na svoje mesto. Problem razdvojenih mišića nije samo estetske prirode nego mogu uticati i na celo telo, od disanja do pravilnog držanja.

Najlakše ćete proeriti jesu li mišići još uvek razdvojeni tako da legnete na pod, ispružite se i kažiprstom lagano pređete od pupka prema intimnom području. U ležećem položaju vrlo jasno ćete prepoznati jesu li mišići razdvojeni ili su se vratili na svoje mesto. Kako ne biste napravile dodatnu štetu, važno je pričekati s vežbanjem trbušnjaka sve dok se mišići ne rastegnu i ne vrate na mesto.

Inkontinencija

U trudnoći se gotovo sve trudnice susretnu s vraćanjem u detinjstvo. Malo snažniji smeh verovatno će rezultati mokrenjem u gaćice. Ovo će se sve češće događati kako će se približavati termin porođaja. Nije neuobičajeno niti alarmantno jer beba u poslednjem tromesečju ipak ozbiljno pritiska vašu bešiku. Ali, ako se mokrenje nastavi nakon porođaja, trebali biste potražiti stručno mišljenje.

Izvor: kolektiv.me
Foto: Pixabay

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter