Izvor:
12.09.2017 u 20:43
0

HRANOM PROTIV VAGINALNIH INFEKCIJA: Sprečite upale, suvoću i gljivice! (foto)

Kao što ishrana utiče na kosu, kožu, nokte i sve ostalo u telu, tako ima uticaj i na vaginu.

Nije svejedno šta jedete i pijete, želite li da bude manje podložna infekcijama i suvoći.

Nešto od onoga što konzumirate koristi vašoj vagini, a nešto joj šteti, pa pripazite ukoliko želite da bude zdrava.

Običan jogurt

Osim što je bogat kalcijumom i proteinima, on je i probiotik, što znači da sadrži zdrave bakterije. Radi se o bakterijama Lactobacillus acidophilus koje pomažu u održavaju pravilnog nivoa pH u vagini.

Time se smanjuje rizik infekcije uzrokovane gljivicom Candida. U probiotičku hranu spadaju i kiseli kupus kao i kefir.

Sok od brusnice

Iako mnogi znaju da je sok od brusnice dobar za sprečavanje ili ublažavanje infekcija mokraćnog sistema, ne razmišljaju o tome da mnogi kupovni sokovi sadrže šećer što im smanjuje učinkovitost.

– Umesto toga birajte koncentrisani sok od brusnice, ako ste skloni takvim infekcijama – objašnjava dr Alisa Dvek iz Njujorka, koautorka knjige "The Complete A to Z for Your V".

Dodaje kako postoji određeni sastojak u koncentrisanom soku brusnice koji mehur čini otpornijim na E.coli, bakteriju koja je povezana s najčešćim tipom infekcije.

Voda

Dobra hidratacija pomaže jačanju energije i boljoj cirkulaciji, a to pomaže i vagini. Dr Dvek savetuje ženama koje imaju problema sa suvoćom da dnevno popiju šest do osam čaša vode.

Čaj od đumbira

Studija objavljena u časopisu Journal of Alternative and Complementary Medicine otkrila je da je đumbir jednako učinkovit kao ibuprofen za ublažavanje bolnih grčeva povezanih sa menstruacijom.

Iako se studija koncentrisala na kapsule đumbira, jednako je učinkovit i čaj od svežeg korena đumbira. Stavite dve kašičice izrendanog korena u vruću vodu i ostavite da stoji 15 minuta.

Soja

– Proizvodi koji sadrže soju sadrže izoflavone koji oponašaju estrogen u telu – kaže dr Dvek.

Dodaje da, iako nauka to ne dokazuje, neki stručnjaci smatraju da biljni estrogeni mogu imati sličan učinak kao i estrogen koji žene proizvode prirodno, što ublažava suvoću vagine uzrokovane hormonalnim promenama.

Slatkiši

Komad crne čokolade može biti od koristi kada je ublažavanje PMS-a u pitanju. Ali, konzumacija veće količine šećera ne deluje dobro na vaginu.

– Žene sklone gljivičnim infekcijama trebale bi smanjiti konzumaciju šećera i voća, jer to podstiče razmnožavanje gljivica u vagini jer im odgovara vlažno i slatko okruženje – objašnjava dr Lena Nejtan sa Medicinskog centra Ronald Reagan UCLA.

Alkohol

Kao i šećer, i alkohol može podstaći razmnožavanje gljivica u vagini, a može i pogoršati menstrualne grčeve. Pokoja čašica je u redu, ali ne treba preterivati, otkriva portal health.com.

slatko okruženje – objašnjava dr Lena Nejtan sa Medicinskog centra Ronald Reagan UCLA.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter