Izvor:
29.06.2017 u 21:57
0

VAŽNO JE IĆI NA KONTROLE: Pregled dojke od pet minuta SPASAVA ŽIVOT!

Rak dojke je jedna od vodećih malignih bolesti kod žena u Srbiji. Od njega godišnje oboli oko 4.600 žena, a 1.600 umre, a to su četiri žene dnevno!

Srbija je na 11. mestu u svetu po smrtnosti od ove bolesti, a zauzima 36. mesto po učestalosti. Rano otkrivanje raka dojke omogućava pobedu nad bolešću i upravo zato su veoma važni redovni odlasci kod ginekologa i samopregledi kod kuće.

– Žene moraju da shvate da je karcinom dojke ozbiljan problem i da protiv njega moramo da se borimo svakog dana u godini. Ta borba treba da počne u domu, gde svaka žena jednom mesečno treba sama da pregleda svoje dojke, a ako uoči neki problem, odmah treba da se javi ginekologu – objasnila je dr Ivana Đurđević Starović, ginekolog Centra za unapređenje zdravlja žena.

Najčešći načini pregleda dojki, osim samopregleda u kućnim uslovima, jesu ultrazvučni pregled i mamografija.

Doktorka Mima Fazlagić objašnjava da se pod kliničkim pregledom smatra opipavanje promena na dojci.

– Pregled ove vrste je veoma važan i žena ga radi sama sebi, jer tako može da uoči i najmanju promenu. Važan je i ultrazvučni pregled, koji radi radiolog i koji postavlja indikacije za dalje preglede, mamografiju, skener ili magnetnu rezonancu – objašnjava dr Fazlagić.

Tokom opipivanja treba obratiti pažnju na promene u vidu kvržica, zadebljanja ili jamica. Kod samopregleda specijalnom medicinskom lampom prislonjenom na grudi, promene se lakše uočavaju, jer se ispoljavaju kao tamne regije, odnosno kao mrlje.

Promene većinom nisu opasne, ali ako su karcinogenog porekla, njihovim ranim otkrivanjem šanse za uspešno izlečenje su velike.

– U prevenciji raka dojke najbitnije je na vreme prepoznati promenu i na vreme se javiti ginekologu. Gotovo svaka žena zna koliko su važni redovni ginekološki pregledi, međutim, zaboravljaju na važnost pregleda grudi. Prihvaćeno je stanovište da nema razloga, osim u izuzetnim slučajevima, snimati dojke žena mlađih od 40, dok je ta granica u Americi 35 godina. Što se tiče samopregleda, on se obavlja svakog meseca. Najčešći odgovor koji ginekolozi dobijaju od žena jeste da baš i ne umeju same da urade pregled – kaže dr Đurđević Starović.

Rizik za dobijanje raka dojke se povećava s godinama. Statistika kaže da šansa da žena oboli u tridesetim iznosi jedan od 233, dok sa 85 godina iznosi 1 od 8.

Samopregled pipanjem i gledanjem

Počev od ključne kosti pa naniže pritiskajte celu površinu dojke nežno, ali čvrsto, i malim kružnim pokretima ispitajte da li postoji nekakva neobična izraslina ili čvor. Ponovite postupak u još manjem krugu. Kod ispitivanja dela dojke prema pazuhu, koristite kružne pokrete prstiju da biste osetili bilo kakvu izraslinu i obavezno pipajte do samog vrha pazuha. Ponovite postupak u još manjem krugu. Kod gledanja dojki, rukama snažno pritisnete bokove da biste zategli mišiće grudnog koša. Obratite pažnju da li se na nekom mestu koža smežurava, nabira, ili se neka od bradavica uvlači. U položaju s rukama na temenu posebno obratite pažnju na bradavice i proverite da li su one izrazito uvučene ili su normalno ispupčene.

Vreme je za alarm ako primetite:

Promenu veličine ili oblika dojki

Pojavu ulegnuća, jamica ili nabora na koži

Promenu izgleda bradavice ili iznenadnu pojavu sekreta

Bol u dojkama koji ne jenjava nakon završetka ciklusa

Pojavu otvrdlina, čvorića ili zadebljanja na tkivu dojke

Izvor:blic.rs
Foto:Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter