Izvor:
08.12.2019 u 20:16
0

REAGUJTE NA VREME Ovo su rani simptomi upale slepog creva

U hirurgiji akutnog abdomena najčešća je akutna upala slepog creva jer je to najčešća bolest i bolest kod koje se najčešće greši.

Akutna upala slepog creva može da ima veoma jednostavnu kliničku sliku bolesti, ali i veoma bizarnu da mogu da pogreše u dijagnostici akutnog apendicitisa čak i najiskusniji hirurzi.

Za ovo ima nekoliko razloga: razne lokalizacije slepog creva u trbušnoj šupljini, promenljiv intenzitet u evoluciji upalnog procesa u trenutku pregleda. U 60 odsto bolesnika akutna upala je prouzrokovana opstrukcijom (začepljenjem) slepog creva, a u ostalim slučajevima uzrok je nepoznat.

Javlja se često u prve tri decenije života, a kod dece je najčešća između 12. i 14. godine života, ali se može pojaviti i kod beba. Glavni simptomi su akutna bol u abdomenu, mučnina, povraćanje i smetnje u vezi s radom creva. Pri pregledu su najznačajniji znakovi objektivna bolna osetljivost, napetost mišića trbušnog zida, povišena pazušna i rektalna temperatura i razlika vrednosti.

RUSKA DOKTORKA OTKRIVA: Smrt dolazi iz CREVA, PUNA su mrtvih parazita! (FOTO)

Isto tako bol se može pojačati na području slepog creva samo prilikom podizanja ispruženog desnog donjeg ekstremiteta. Kod karlične lokalizacije apendicitisa povraćanje i dijareja, kao i neodređena nelagodnost u abdomenu prvi su simptomi. Ako se akutni apendicitis ne dijagnstifikuje u početnoj fazi, nastupiće komplikacije. Dolazi do pucanja i širenja upale u okolinu, što dovodi do difuzne upale potrbušnice, koja može da dovede do teških posledica, a ponekad i do smrtnog ishoda.

BOL U NOZI! OZBILJNO UPOZORENJE, NE IGRAJTE SE!

Dijagnoza upale slepog creva postavlja se na osnovu anamnestičkih podataka, kliničke slike. EHO abdomena daje validne podatke o upali, a povišeni leukociti u krvnoj slici prate upalu slepog creva.

Lečenje je hirurško. Tom prilikom se odstranjuje slepo crevo, a u zavisnosti od upale ili perforacije slepog creva, uključuju se adekvatni antibiotici.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter