Izvor:
10.11.2019 u 11:55
0

ZAJEDNO MOŽEMO USPETI: Pokrenuta onlajn vršnjačka podrška za decu obolelu od raka! (FOTO)

Udruženje "Čika Boca" i "MladiCe" pokrenuli platformu za vršnjačku podršku. Šest volontera biće dostupno radnim danom od 17 do 21 sat.

Ožiljci, strah od povratka bolesti, odbacivanje od vršnjaka i gubitak nekog dela tela, samo su neki od problema koji muče decu i mlade koji su se lečili ili se i dalje leče od raka. Kako bi oni dobili pomoć, u Srbiji je prvi put pokrenuta onlajn vršnjačka podrška za decu i adolescente koji su oboleli od nekog malignog oboljenja.

Udruženje "Čika Boca" i "MladiCe" pokrenuli su internet-platformu za pružanje vršnjačke podrške i video-grupe podrške MladiCe Pričalice – http://www.mladice.org/>www.mladice.org/, koja će biti dostupna radnim danima od 17.00 do 21.00.

Mladi koji se trenutno leče od raka ili su završili lečenje, jednim klikom moći će da odaberu da li će se dopisivati putem mejla, korišćenjem aplikacija What'sApp ili Messenger – kaže Dragana Radulović, majka lečenog deteta i osnivač udruženja "Čika Boca". Privatnost i tajnost razgovora je zagarantovana. Podrška koju "MladiCe" pružaju je iskustvena, emotivna, informativna i socijalna.

Vršnjačku podršku pružaće tim od šest mladih ljudi, koji su prethodno edukovani. Jedna od njih je Milkica Dimitrijević, koja se lečila od osteosarkoma, odnosno tumora kostiju, kada je imala 18 godina.

Priča o raku ne završava se lečenjem – kaže Milkica. – Kada se moje lečenje završilo, želela sam da se vratim na odeljenje, da pričam sa decom i mladima koji se leče, da im budem podrška, da budem neko ko ih razume. Uz razgovore, radionice koje smo prošli, volontiranje na kampovima, oslobodila sam se većine strahova

Više od 300 mladih iz udruženja "MladiCe" je prošlo desetine edukacija i radionica, da bi postali vršnjački edukatori. Projekat je predstavljen na tribini "Mentalno zdravlje mladih suočenih sa rakom", što je deo projekta "Život posle raka", koje finansira Ministarstvo omladine i sporta Republike Srbije.

Izvor: Novisti.rs
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter