UNOSITE SVAKODNEVNO OVE NAMIRNICE: Mogu sprečiti pojavu ni manje, ni više nego RAKA PLUĆA! (FOTO)

 

Konzumiranje jogurta i namirnica bogatih vlaknima povezuje se sa smanjenim rizikom od razvoja raka pluća, pokazali su rezultati nove američke studije.

Naučnici podsećaju na prednost konzumiranja namirnica bogatih vlaknima i jogurta i njihov uticaj na zdravlje je već utvrđen kada su u pitanju kardiovaskularne bolesti i karcinomi digestivnog sistema, piše portal Sajens dejli (Science Daily).

Nova otkrića temelje se na analizi podataka iz studija koje su obuhvatile 1,4 miliona odraslih osoba iz Sjedinjenih Država i iz evropskih i azijskih zemalja. Ona upućuju na to da ovakva vrsta prehrane može da utiče na sprečavanje razvoja raka pluća.

Učesnici studije bili su podeljeni u pet grupa,zavisno od količine vlakana i jogurta koje su konzumirali. Kod onih koji su jeli najviše pomenute namirnice uočen je 33 odsto manji rizik od razvoja karcinoma pluća u poređenju s grupom koja nije jela jogurt ni namirnice bogate vlaknima.

- Naša studija pruža snažne dokaze koje idu u prilog američkim smernicama o prehrani za razdoblje 2015–2020, kojima se preporučuje prehrana bogata visokim nivoom vlakana i jogurtom - rekla je jedna od autorki studije, dr Sjao Šu, koja se bavi istraživanjem raka u grupi Programa za istraživanje epidemije raka.

Tu smo povezanost primetili među aktuelnih i bivšim pušačima, ali i kod osoba koje nikada nisu pušile i jednako je među muškarcima i ženama osobama različitog porekla - dodala je naučnica.

Šu je istakla da su za ovaj pozitivan učinak vlakana i jogurta na zdravlje odgovorna probiotička svojstva namirnica i dodala da probiotičkim svojstvima jogurta mogu da promene mikrobiotiku na kvalitetan način.

Autori studije su rezultate istraživanja objavili u jednom stručnom časopisu.

 

 

Izvor: b92.net
Foto: Arhiva/ wikipedia

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost

HappyTV

                   Nedelja 

04:30  Rano jutro
06:45  Dobro jutro Srbijo
09:00  Bolja zemlja
11:00  Prelo u našem sokaku
11:55  Vesti
12:00  Prelo u našem sokaku
12:55  Vesti
13:00  Prelo u našem sokaku
14:00  Vesti
14:05  Parovi - Nedeljni ručak
16:00  FILM
17:30  Telemaster
18:10  Glamur specijal
19:00  Upoznajte Parove
21:00  Parovi - Izbacivanje
02:30  Parovi - Noćobdije
04:30  Rano jutro