Izvor:
04.11.2019 u 20:45
0

VAŽNA JE PREVENCIJA: Rak dojke moguće je otkriti 5 godina PRE POJAVE SIMPTOMA?! (FOTO)

Test krvi mogao bi da otkrije rak dojke pet godina pre nego što se simptomi pojave, navode istraživači sa Univerziteta Notingem koji su obavili pilot-studiju. Oni se nadaju da bi test u kliničkoj upotrebi mogao da se nađe za pet godina.

Ćelije raka proizvode proteine antigene koji podstiču organizam da proizvode antitela protiv sebe samog – autoantitela. Istraživači na Univerzitetu Notingem kažu da razvijaju test koji identifikuje imuni odgovor organizma na antigene povezane sa rakom.

Naučnici su u pilot-studiji uzeli uzorke krvi od 90 pacijenata obolelih od karcinoma dojke u trenutku kada im je bolest dijagnostkovana. Uzorke su uporedili sa nalazima 90 osoba koje nemaju karcinom.

Bili smo u stanju da detektujemo rak sa značajnom tačnošću identifikujući ova autoantitela u krvi – rekao je doktorand Denija Alfatani, koji je učestvovao u istraživanju.

On je dodao da test mora da se razvije i dodatno potvrdi.

Međutim, rezultati za sada ohrabruju da je moguće otkriti rak dojke i pre nego što se prvi simptomi pojave. Istraživači sada testiraju uzorke 800 pacijenata i procenjuju da bi test mogao da bude u kliničkoj upotrebi za pet godina.

Izvor: B92.net
Foto:

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter