Izvor:
16.10.2019 u 06:34
0

MNOGE ŽENE NE ZNAJU DA IH IMAJU: Ovih 5 znakova upućuju na policistične jajnike!

Sindrom policističnih jajnika karakterišu jajnici (povećani ili normalne veličine) sa brojnim cistama, a simptome policističnih jajnika žene često ne prepoznaju, odnosno pripisuju ih stresu. Zbog toga mnoge žene i ne znaju da imaju policistične jajnike.

Policistični jajnici opisuju se kao tiha bolest jer simptome vrlo često pripisujemo stresu. Zbog toga mnoge žene i ne znaju da imaju policistične jajnike jer, npr. izostanak menstruacije pripisuju stresu. Donosimo pet ne tako očitih znakova koji mogu upućivati na policistične jajnike i koje je potrebno napomenuti svome ginekologu.

1. Neredovne menstruacije ili potpuni izostanak menstruacije

Poremećaji menstrualnog ciklusa jedan su od glavnih pokazatelja policističnih jajnika. Može se dogoditi da žena nema uredan ciklus, da menstruacija traje predugo ili da postoji stanje amenoreje odnosno potpunog izostanka menstruacije, napominje ginekološkinja dr. sc. Jasenka Grujić.

Neredovna menstruacija može biti i posledica naglog gubitka kilograma ili debljanja, stresa, a izostanak menstruacije može biti znak hormonske neravnoteže. Koji god bio uzrok, potrebno je posetiti lekara ako menstruacija nije redovna i uredna.

2. Pojava dlačica na neuobičajenim mestima

Kod sindroma policističnih jajnika jajnici proizvode povećane količine androgenih hormona koji podstiču rast dlačica.

Guste dlačice mogu se pojaviti na bradi, oko bradavica, na prsima, sa unutrašnje strane bedara, na trbuhu. Ako se na delovima tela na kojima to nije tipično za žene pojave gušće dlačice, to može upućivati na policistične jajnike, kaže Grujić Koračin.

3. Preterana pojava akni i mitisera

Povećane količine androgenih hormona, osim dlačica, podstču i pojavu akni i mitisera. Ti hormoni podstiču proizvodnju sebuma, a kombinacija preteranog izlučivanja masnoća i staro kožno tkivo uzrokuje začepljene pore. Sve to može dovesti do upaljene kože, crvenila i sličnih stanja.

Kod policističnih jajnika akne se često pojavljuju na prsima i vratu, kaže dr Grujić.

4. Rast trbuha iz neobjašnjivog razloga

Debljate se, naročito u predelu trbuha, a ne znate od čega, to takođe može upućivati na policistične jajnike.

Ovde govorimo o abdominalnoj debljini, što znači da se kod većine žena sa policističnim jajnicima masno tkivo nakuplja u predelu trbuha. Uz povećanu telesnu masu sindrom policističnih jajnika karakteriše i poremećaj metabolizma ugljenih hidrata, ali i masti, ističe dr Grujić.

5. Nemogućnost začeća

Žene sa policističnim jajnicima ne mogu ovulirati, te zbog toga ne mogu ni zatrudneti.

Policistični jajnici jedan su od najčešćih uzroka neplodnosti. No to ne znači da su žene osuđene na neplodnost. I tvrdokorno stanje policističnih jajnika može se uspešno lečiti, napominje ginekološkinja dr. sc. Jasenka Grujić.

Izvor: Cosmopolitan.rs
Foto: Pixabay.com/Printscreen

Izvor: Cosmopolitan.rs
Foto:

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter