Izvor:
14.10.2019 u 19:12
0

TEST URINA OTKRIVA PODMUKLU BOLEST: Sprečite RAK u ranoj fazi!

Četvrtina pacijenata sa tom bolešću umire za mesec dana od postavljanja dijagnoze, a tri četvrtine umiru u roku od godinu dana.

Prvi test urina za rano otkrivanje raka gušterače pre pojave simptoma smrtonosne bolesti pokazuju da se za 60 odsto mogu povećati izgledi za preživljavanje obolelih, predviđa naučnica koja je deset godina radila na tom istraživanju, prenosi portal Mail Online.

Oboleli od raka gušterače imaju najmanju stopu preživljavanja i samo pet odsto pacijenata preživi pet godina nakon dijagnoze.

Naučnici se nadaju da test može da poboljša stopu preživljavanja ‘tihog ubice’ kakav je rak gušterače koji se često dijagnostifikuje prekasno, otprilike u 60 odsto slučajeva. Prva ispitivanja, a pokazala su se tačnim u 90 odsto slučajeva, pokazala su da test može da upozori na pojavu bolesti pet godina pre pojave simptoma.

Rezultati su gotovi u roku od 24 sata i vodeća humanitarna udruženja za rak pozdravila su test kao prekretnicu “očajnički potrebnu” u borbi protiv te zloćudne bolesti. Profesorka Tatjana Crnogorac-Jurčević radila je deset godina na razvoju tog testa koji tek treba da dobije ime.

Rak gušterače verovatno raste deset godina ili duže i zato test koji bi mogao da otkrije bolest otvara veliki ‘prozor mogućnosti – rekla je za Mail Online.

– Odstranjenje tumora veličine 1 centimetra ili manjih može da poveća stopu petogodišnjeg preživljavanja za 60 odsto – rekla je profesorka Crnogorac-Jurčević. Testom se mere tri proteina – LYVE1, TFF1 i REG1B – koji se izlučuju u telo pri raku gušterače i prisutni su u urinu.

– Neinvazivni test koji može da pomogne ranoj dijagnozi očajnički je potreban ako se nadamo većem preživljavanju pacijenata u sledećim decenijama – rekao je dr Chris MacDonald, ispred Istraživačkog centra za rak gušterače.

Napominje da je “rak gušterače neverovatno vešt u prikrivanju i njegovi nejasni simptomi poput bolesti leđa ili loše probave, veliki su izazov za lekare. Prečesto bolest prolazi neopaženo sve dok ne bude tragično prekasno za pacijente”.

Zato je test urina dobar primer invoativnog istraživanja, ocenio je MacDonald, jer je rak gušterače "oblik raka koji najbrže ubija, a decenije nedovoljnog finansijskog ulaganja u istraživanja razlog je zbog koga do sada nije ostvaren napredak koji nam tako očajnički treba”.

Izvor: b92.net
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter