Izvor:
07.10.2019 u 15:51
0

DA LI STE ZNALI: Šta predstavljaju kijanje, zevanje, drhtanje, krčanje stomaka?

Sitnice koje nas prate celog života – kijanje, zevanje, drhtanje, krčanje stomaka… samo su neke od reakcija na nadražaje iz okruženja.

1. METALNI UKUS U USTIMA neposredno pre nego što ćete povratiti javlja se usled povećane kiselosti pljuvačke, a njom se neutrališe navala želudačne kiseline pred "izbacivanje" hrane na usta. Osobe koje pate od refluksa, vraćanja želudačnog sadržaja u jednjak, ovaj metalni ukus osećaju vrlo često.

2. PROBADANJE SA STRANE KAD POČNETE DA TRČITE, koje vam naglo oduzme dah, nikako nije znak da ćete dobiti infarkt srca, već to telo reaguje na novu rutinu. Mišići pritiskaju dijafragmu između stomaka i pluća, smanji se protok krvi i ona se grči – otuda taj bol. Čim se telo prilagodi naporu, on će uminuti.

3. ZEVANJE može biti zarazno – čim vidite nekoga da to radi i vama se to dešava, ponekad u situacijama kad je to krajnje neprijatno. Verovali ili ne, razlog zevanja je za naučnike ostao tajna, mada je teorija sijaset. Recimo, da se tako ubrzava protok krvi u mozgu ili podstiče rad srca.

4. NAGLI TRZAJI PRED SAN ne dogode se baš svima, ali ih iskusi oko 70 odsto ljudi u nekom trenutku života. Istraživanja hipničkih trzaja, kako se stručno zovu, još nisu dokazala njihov uzrok, ali se smatra da je to nevoljno grčenje mišića posledica usporavanja srčanog ritma i disanja kada zaspimo ili pogrešan signal iz mozga koji opuštanje mišića pred san tumači kao – padanje.

5. MRDANJE UŠIMA je sposobnost koju ima svega 10 do 20 odsto savremenih žitelja naše planete i ne služi ničemu osim da zabavi njihove prijatelje – ali našim davnim precima, pre 30 miliona godina, ovaj pokret tri aurikularna mišića (spoljašnjeg uha) pomagao je da bolje "uhvate" zvuk koji dolazi sa strane. Baš kao današnjim mačkama.

6. KOŽA SIJA U MRAKU utvrdili su još pre desetak godina japanski naučnici koristeći ultrasenzitivne kamere. Otkud ljudima ta osobina? Hemijske reakcije u našim ćelijama oslobađaju svetlost (koja se doduše teško može razaznati "golim okom") i to najviše preko čela, obraza i na vratu. Usled metaboličkih procesa u organizmu sjaj je najjači u kasno popodne, a najslabiji tokom noći.

7. UMNJACI su naši treći kutnjaci koji su drevnim ljudima omogućavali da sažvaću žilavu sirovu hranu poput korenja i mesa, naročito ako su im ispali ostali zubi što se dešavalo stalno jer naši preci nisu znali za oralnu higijenu. Trećini današnjih stanovnika planete umnjaci nikad ne izrastu jer se tokom evolucije čovečija vilica suzila i za njih tu više nema mesta.

8. MRLJE koje vidite nakon bljeska blica nastaju tako što su fotoreceptori u zadnjem delu oka koji pretvaraju svetlo u električne impulse i šalju mozgu, da bi ih on uobličio u sliku, izloženi prejakoj stimulaciji, pa dok se oni oporavljaju mozak "popunjava praznine" mrljama.

9. RESICA U GRLU, koju od svih živih bića imaju samo ljudi, i dalje je zagonetka za naučnike. Pretpostavka je da je njena uloga u "vlaženju" grla pljuvačkom dok pričamo ili gutamo hranu, ali i u formiranju govora. Pripadnici nekih jezičkih grupa i dalje će jasno uobličavati reči ukoliko ostanu bez resice, ali neki drugi neke glasove neće moći da izgovore – recimo, Francuzi ono čuveno "kotrljajuće r".

10. "IGRANJE" OČNIH KAPAKA može da traje od nekoliko minuta do nekoliko dana. Uglavnom je bezopasno i ne utiče na vid, ali zašto se događa medicinari još nisu uspeli da objasne. Jedino su utvrdili da "okidač" za ovu pojavu mogu biti umor, stres i kofein. Umirujuće deluju topao oblog i blaga masaža kapka. Naša "narodna medicina" preporučuje i namirnice bogate vitaminom B.

Izvor: Nadlanu.com
Foto: Ruskozdravlje.rs/Printscreen

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter