Izvor:
06.10.2019 u 11:19
0

OVO MORATE DA ZNATE: Prvi znaci upozorenja koji nagoveštavaju deficit vitamina D! (FOTO)

Osim što utiče na vitalne funkcije, nedostatak vitamina D može da utiče i na emocionalno zdravlje. Izlaganje suncu pomaže u izgradnji vitamina D. Pomaže u regulisanju količine kalcijuma i fosfata u telu. Ovi hranjivi sastojci su potrebni da bi kosti, zubi i mišići bili zdravi.

Ljudi sa nedostatkom ovog vitamina pate od slabih kostiju i čestih promena raspoloženja. Prema rečima lekara, uobičajeni znak njegovog nedostatka je loše raspoloženje.

– Takozvani hormon sreće, seratonin, opada sa nedostatkom izlaganja suncu. Ako se osećate razdražljivo, to bi mogao da bude znak.

Veza između vitamina D i raspoloženja je objašnjena u jednoj studiji koja je sprovedena na 100 osoba. dokazano je da se pojava, takozvane sezonske depresije, javlja tokom onih meseci kada ima manje sunčeve svetlosti.

– Veruje se da se sezonska depresija javlja kod 10 odsto populacije, u zavisnosti od geografskog položaja, i predstavlja vrstu depresije koja je povezana sa promenama u vremenskim sezonama – rekao je Alan Stjuart sa Univerziteta u Džordžiji.

– Osobe imaju iste simptome svake godine, počev od jeseni i nastavljajući tokom zimskih meseci – istakao je Stjuart.

On je rekao da, na osnovu istraživanja tima, vitamin D verovatno može biti faktor koji doprinosi sezonskoj depresiji.

– Verujemo da postoji nekoliko razloga za to, uključujući da nivo vitamina D u organizmu sezonski fluktuira, direktno u odnosu na sezonski dostupnu sunčevu svetlost – objasnio je Stjuart.

Vitamin D takođe učestvuje u sintezi seratonina i dopamina u mozgu, obe hemikalije su povezane sa depresijom, pokazali su istraživači studije.

– Postoje dokazi da su niski nivoi dopamina i serotonina povezani sa depresijom, pa je logično da može postojati veza između niskog nivoa vitamina D i depresivnih simptoma – izjavio je Majkl Kimlin, profesor istraživanja prevencije raka u Kvinslendu.

Vitamin D nalazi se i u malom broju namirnica: losos, sardina, haringa, skuša, crveno meso i žumance.

Izvor:nadlanu.com
Foto:pixabay.com -1

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter