Izvor:
22.09.2019 u 12:10
0

POVEDITE RAČUNA: Evo na koji medicinski problem ukazuju suva usta tokom noći!

Ukoliko se budite malaksali i suvih usta, to nedosmisleno ukazuje na dehidrataciju. Ako se ovo dešava često, moguće je da postoji neki značajniji medicinski uzrok ovog stanja.

GUBITE TEČNOST TOKOM NOĆI

Čak i ako ne zaspite žedni, prirodno ćete izgubiti nešto tečnosti prosto dišući tokom sna. Ali, određeni načini disanja češće izazi- vaju dehidrataciju nego drugi. Ovo se naročito odnosi na osobe koje di- šu na usta ili hrču. Ako dišete na nos, nećete izgubiti ni približno toliko vode kao ako dišete na usta.

NIŽI NIVO ESTROGENA

Kod žena, u određenoj fazi menstrualnog ciklusa, estrogen pada i organizam brže dehidrira tokom dana i noći.

Estrogen utiče na sposobnost organizma da zadržava tečnost, i kad nivo ovog hormona padne, bilo tokom ciklusa, bilo u menopauzi, rizik od dehidratacije raste. Estrogen i progesteron utiču na zadržavanje tečnosti u organizmu.

VEŽBATE KASNO UVEČE

Ako uveče odradite intenzivan trening, a ne pijete dovoljno vode, takođe povećavate rizik od dehi- dratacije. Osim toga, vežbanje kasno uveče može vam poremetiti unutrašnji časovnik, pa će vam biti teže da zaspite, zbog čega ćete se probuditi umorni i žedni. Ukoliko ste navikli da vežbate uveče, pokušajte da pomerite trening za sat ili dva ranije i vodite računa da popijete dovoljno vode.

NEŽELJENA DEJSTVA LEKOVA

Određene kategorije lekova, kao što su antidepresivi, povećavaju rizik od dehidratacije tokom noći. Tu su i dekongestanti i kapi za nos, koje će rešiti problem zapušenog nosa, ali pošto lek "ne gađa" samo krvne sudove u nosu, biće vam suva i usta. Ako uzimate lekove zbog nekog hroničnog stanja, proverite sa lekarom da li su oni možda uzrok dehidratacije tokom noći.

Srbija danas
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter